23 / 04 / 2024

Galatasaray'ı Riva'daki arazi de kurtaramadı!

Galatasaray'ı Riva'daki arazi de kurtaramadı!

UEFA'ya finansal kurtuluş yol haritasını sunan Galatasaray'ı UEFA karşılaşmalarından 1 yıl men eden ceza resmen açıklandı. Galatasaray'ın UEFA'ya sunduğu kurtuluş yol haritasının temelinde Riva arazisi vardı.



Galatasaray ı Riva daki arazi de kurtaramadı!


UEFA'ya finansal kurtuluş yol haritasını sunan Galatasaray'ı UEFA karşılaşmalarından 1 yıl men eden ceza resmen açıklandı.


Mali kriterlere uymadığı için 1+1 ceza alması beklenen Galatasaray şimdilik 1 yıl ceza ile kurtuldu. Bundan sonra kendini toparlamazsa cezaların devamının gelmesi kaçınılmaz. olur.


Galatasaray'ı Yapı Kredi Koray GYO yaktı

Galatasaray'ın UEFA'ya sunduğu kurtuluş yol haritasının temelinde Riva arazisi vardı. 1 milyon 175 bin metrekarelik arazi imar uygulamasından sonra 850 bin metrekareye düşüyor. Galatasaray yönetimi bu araziden en az 250 milyon dolar gelir bekliyordu.


Yapı Kredi Koray GYO, Riva'da yer alan yaklaşık 255 bin metrekare araziyi 63 milyon 300  TL+KDV bedel ile sattığını duyurdu. https://emlakkulisi.com.tr/yapi-kredi-koray-gyo-rivadaki-arsalarini-satiyor/454718 adresinde detayları bulacağınız açıklamada arazinin metrekaresi yaklaşık 250 TL'ye yani yaklaşık 83 dolara geldi. 


Galatasaray'ın arazisi ile Yapı Kredi Koray'ın arazisi Riva'nın aynı muhitinde. 


Yapı Kredi Koray GYO'nun arazisi ham. Yani imar uygulaması henüz yapılmamış. Galatasaray arazisinin ham halinin 1 milyon 175 bin metrekare olduğunu gözönüne alırsak arazinin fiyatı yaklaşık 90 milyon doları buluyor.


Yapı Kredi Koray GYO'nun satış açıklaması açıklaması UEFA'nın Galatasaray'ı men açıklamasından bir gün önce geldi. 


Muhtemelen UEFA bu satışı baz aldı. Galatasaray'ın finansal yol haritasını mantıklı bulmadı.


Bundan sonra ne olacak?

Galatasaray'ın ne yapması gerektiğini, gayrimenkule dayalı kurtuluş haritasını bundan tam 10 yıl önce yazdım. (Aşağıda bulabilirsiniz.)   Galatasaray yönetimleri bunu uyguladı mı? Hayır. Bundan sonra yazdıklarımı uygular mı? Hayır.


Ama bir Galatasaraylı olarak bildiklerimi sıralıyorum:

1) Galatasaray finansal açıdan son 50 yıldır sınıfta kalıyor. Selahattin Beyazıt gibi bir kaç yöneticiyi saymazsak, gelen başkanlar ve yönetimler kulübü finansal açıdan yönetemediler. Bu başarısızlık tahmin ediyorum Galatasaray Lisesi'nde matematik eğitimine gereken önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Bundan 51 yıl önce, 1965 yılında -https://emlakkulisi.com.tr/1965-yilinda-borcun-tahsili-icin-galatasaray-adasinin-satilmasi-talep-edilmis/314962 adresinde okuyacağınız haberde de görürsünüz- Galatasaray Adası icradan, ödeyemediği borçları dolayısı ile satışa çıkarıldı. Yani borç yönetimini Galatasaray beceremiyor.


2) Bu kadar büyük sportif başarı yakalayan bir kulübün, bu kadar değerli gayrimenkulleri olan bir kulübün bu kadar büyük borçla yaşaması kronik bir hastalık. Bu hastalıktan kulübün bir an önce kurtulması gerekiyor.


3) Kurtuluş reçetesi yine gayrimenkulden geçiyor. Galatasaray'ın pasif durumdaki gayrimenkullerini aktif hale getirmesi şart. Bunu nasıl yapacak?  Riva'yı hasılat  paylaşımı modeliyle bir an önce ihale edecek. Ayrıca Florya'yı Riva'ya taşıyacak. Florya'daki arsada proje geliştirecek. Galatasaray'ın bundan başka kurtuluş yolu yok. 


Riva neden geriye gidiyor?

Tüm İstanbul'da arsa ve arazi fiyatları tavan yaparken, Riva'da fiyatlar geriye gidiyor. Bunun en önemli nedeni 16 milyon metrekarelik "Beylikmandıra Çiftliği" olan Riva'da en büyük projeyi gerçekleştirmeyi planlayan Alarko Holding ile Celaloğlu arazisi arasındaki ihtilaf. İhtilaf mahkemelik de oldu. Ama ailenin avukatları yanlış noktadan dava açtıkları için davayı kaybetti. 


En büyük arazide proje gerçekleştiremediği için diğer arazilerde de projeye başlanamıyor. Kaldı ki Riva'daki büyük arsa ve arazi sahiplerinin hepsi tok. Arsayı satmaya, kat karşılığı veya hasılat paylaşımıyla vermeye ihtiyacı yok. İhtiyacı olan sadece Galatasaray. Ama oda "Galatasaraylı ağabeyler" sayesinde araziyi değerlendiremiyor.


Galatasaraylı ağabeyler çözüm odaklı davranmazsa, Galatasaray'ın kurtuluşu hayal. Geçmişte olduğu gibi Galatasaray'ın Riva arazisi icradan satışa çıkarılır.


Karar Galatasaray'ın.



Galatasaray nasıl kurtulur?


Geri Dön