25 / 04 / 2024

Galleria AVM yenileniyor!

Galleria AVM yenileniyor!

Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi Galleria, açılışının 22. yılında yenileniyor



Galleria'nın 10 milyon doları bulacak olan mağazalar ve yiyecek-içecek katının yenilenmesi projesi içerisinde, mevcut kiracıların zararları da kira indirimiyle karşılanacak.

Galleria'ya 1.200 metrekare ile Teknosa ve dünyaca ünlü moda ve giyim markaları ile çocuk markaları katılacak.

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından hazırlanan proje, Yapıt İnşaat tarafından hayata geçirilecek.

Galleria Genel Müdürü Hasan Ardıç, yenilenme süreci ve gelecek hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Galleria'nın Türkiye'nin en deneyimli ve en güzel AVM'si olduğunu söyledi.

Deneyimlerin bazen artılar getirdiği gibi eksiler de getirebildiğini ifade eden Ardıç, "Yılların yıpranmışlığının getirdiği bazı zorluklarla da karşılaşabiliyoruz. Galleria çok deneyimli ve Türkiye'nin en genç AVM'si olma iddiasında. Projemiz Galleria'nın 22. yaşına yetişecek. Çok genç bir AVM olarak bu projeyi ekim ayının başında, ekimin ilk haftası gibi tamamlamış olacağız" dedi.

Yenilemenin tavandan tabana, elektrik sistemlerinden mekanik düzeneklerine, aydınlatmasından sütunlarına, camlarından korkuluklarına kadar olacağını söyleyen Ardıç, makyajın ötesinde çok ciddi yenileme olacağını belirtti.

Hasan Ardıç, "Müşterimizin ne istediğini biliyoruz. Bir elektronik market yakında Galleria'da yer alacak. Teknosa şu anda dekorasyon çalışmalarını bitiriyor. Teknosa 15-20 Nisan'da açılacak. 12-15 yeni ve ünlü dünya markaları Türkiye'de ilk, ikinci veya üçüncü mağazalarını Galleria'da açacak" dedi.

-"YENİLEME SIRASINDA ALIŞVERİŞ KESİLMEYECEK"-
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Ardıç, bunların daha ziyade yeni alanlara geleceğini belirterek, "Ufak transfer yapacağız. Galleria'nın boş olan alanına elektronik çarşı yapıyoruz. Elektronik çarşıyı mayıs ayının ilk haftası açmayı planlıyoruz. Ev tüketimine yönelik bütün markalar yeni bölüme geçecek. Boşalan yere de o markalar yerleşecek" diye konuştu.

Galleria'nın hafta içi günlük ziyaretçi sayısının 14-15 bin, hafta sonu 24-25 bin olduğunu, gece de 400 çalışanı bulunduğunu ifade eden Ardıç, yenileme çalışmaları sırasında alışverişin kesilmeyeceğini, çok az bir etkilenme olacağını söyledi.

Hasan Ardıç, "Bu çalışmalardan sonraki ilk beklentimiz, 2008 yılında ulaştığımız günlük 25 bin sayısıdır" dedi.

Toplamda 150 marka olacağını söyleyen Ardıç, bazı yerleri, iyi bir Galleria yapmak için çok ciddi kayıpları göze alarak kiraya vermediklerini, Regata'nın kötü imajını silmek için de 4 yıldır bir cent gelir elde etmemeyi göze aldıklarını belirtti.

-"BU, GEÇİCİ SÜRELİ DESTEK"-
Galleria'nın ekonomik krizden en son etkilendiğini ve mevcut kiralamalarına devam ettiklerini, kontratlarda yazılı olan kira zamlarını yaptıklarını dile getiren Ardıç, şunları kaydetti:

"Ancak böyle bir renovasyonda bazı şeyler biraz aksayabilir, insanların satışları düşebilir. Bu aksamalara karşı iş ortağımız olarak kabul ettiğimiz kiracılarımızı da belli bir ölçüde rahatlatmamız gerekiyordu. Bu geçici süreli yapmış olduğumuz destek süreci. 3 aylık bir programdır bu. Çalışmalarımızın gidişine göre bir 3 ay daha olabilir. Tek tek ayarlama yaptık. Ama önemli bir değerdir. Yüzde 25'ler de 15'ler de var. Mağazanın konumuna, cirosuna göre herkesin mutlu olduğu rakamları tek tek hesapladık."

-"SİGARA YASAĞI CİROLARI ETKİLEDİ"-
Her AVM açılmasını desteklediğini ancak işin matematiksel fizibilitesini yapmalarını yatırımcılara hep önerdiğini söyleyen Ardıç, "Beylikdüzü'nde bir çok AVM var, durumları belli. Outlet center yapılıyor, yerden granit fışkırıyor. Biraz ekonomik olmalı, müşteriyi ürkütmemeli. Bugün bir AVM'nin yönetim becerisi o AVM'nin başarısını etkileyecek en önemli unsur olacak" diye konuştu.

Sigara yasağının ciroları çok etkilediğini, sigara tiryakisi olan kişilerin 15-20 dakika mağazada duramayıp kendisini dışarı attığını, ağlayan çocuğu susturmak kadar, sigara içmek isteyen adamı tutmanın da zor olduğunu ifade eden Ardıç, sigara yasağının bebekli ev hanımlarının sayısını ise artırdığını kaydetti.

-"NÖBETÇİ AVM SİSTEMİ YAPILABİLİR"-
AVM'lere pazar günü saat sınırlaması getirilmesine ilişkin olarak da Ardıç, "Türkiye'de büyük kentlerdeki ulaşım sorunu çözülmedikçe çok olumlu bakamıyorum. Aslına bakarsanız öyle olmasını arzu ederim şahsen ama bu şimdilik mümkün değil. Yurt dışında, birtakım batı ülkelerindeki gibi nöbetçi AVM sistemi yapılabilir. Ama bu coğrafyada o iş uygulanmaz. İlk pazar nöbetçi AVM çalışır, ikinci pazar hepsi açar" diye konuştu.

Yenileme çalışmaları çerçevesinde istihdam artışı olacağını da ifade eden Ardıç, çekirdekte 1.500-2000 kişilik istihdamları bulunduğunu, dolaylı olarak bu sayının 10 binlere ulaştığını anlattı.

-"BUZ PİSTİ MİSYONUNU TAMAMLADI"-
Buz pistinin Galleria'daki misyonunu tamamladığını söyleyen Ardıç, orayı insanların Galleria'da daha uzun süre kalacakları yaşam alanlarına çevirmeyi düşündüklerini, oranın adeta "kış bahçesi" gibi olacağını belirtti.

Hasan Ardıç, Regata'nın yenilenmesinin Galleria ile eş zamanlı olarak başlayacağını kaydetti.

Tabanlıoğlu Mimarlık ve Danışmanlık'tan Mimar Melkan Tabanlıoğlu da, burada mahalle AVM'si olgusu bulunduğunu belirterek, "Dışarıya birtakım kafe alanları öngördük. Bu çalışmanın parçası olarak ileride devreye girecek. Bunları peyzajla, suyla, ağaçla birleştiriyoruz" dedi.

Tabanlıoğlu, Regata'nın da tekrar dönüşümle hayata kazandırılmasının söz konusu olduğunu söyledi.
AA


Geri Dön