26 / 04 / 2024

Garanti Koza mağdurları seslerini duyurmak istiyor!

Garanti Koza mağdurları seslerini duyurmak istiyor!

2012 senesinde lansman öncesi diye tanıtılan ancak lansmanı yapılmayan Garanti Koza İnşaat'ın KozaPark projesinden ev alan birçok kişi mağdur olduklarını söyleyerek, dava açtı.



2015'te Esenyurt'ta yapılması planlanan KozaPark projesinden ev almak için konut satım sözleşmesi imzalayan ve sözleşme karşılığı para ödeyen binlerce kişi mağdur olduğunu iddia ediyor.

Yüzlerce dava açıldı

2012 yılında projeyi lansman öncesi diye tanıtan Garanti Koza İnşaat 2017 yılı kasım sonunda teslim etmesi gereken evi tamamlayamadı. Paralarını geri almak isteyen mağdurlar Garanti Koza ile Akbank arasındaki kredi ilişkisi nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. 

Seslerini duyurmak istiyorlar

Seslerini duyurmak isteyen yüzlerce kişi Garanti Koza ve Akbank'a dava açtı. Garanti Koza Mağdurları Platformu konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu. 

''2012 senesinde lansman öncesi diye tanıtılan ve lansmanı hiç yapılmayan Garanti Koza inşaatın KozaPark projesinden ben dahil birçok kişi daire aldık. 2015 senesinde teslim edilmesi taahhüt edilen proje geç başlayıp geç teslim edildi. Bu projenin başlangıçta resmi projesinin olmadığını 2 defa da proje tadilatı gördüğünü tespit ettik .  eski belediye döneminde eski projelere de ulaşamadık.  4 blok olarak tanıtılan projeye önce 3 blok daha sonrada 1 otel bloğu eklenerek toplam 8 bloka çıkarıldı. Projenin büyük bir kısmı yerli ve yabancı kişilere (özellikle fahiş fiyatlar ile) satıldı. Proje şu anda kısmen tamamlandı. 

Sözleşme esnasında boşuna damga verilmemesi  bahanesi ile planlı olarak notere tasdik ettirilip tapuya şerh konulmadı. (Daha sonra tapu devri sırasında masraflara damga vergisi yazılıp ödenmeyen bu para  tarafımızdan tahsil edildi) Bu sayede 2016 Şubat ayında teslimi yapılan ve bir kısmın da oturumunda başladığı daireler karşılık gösterilerek Akbank tan 2016 Ekim ve Akfinans tan 2017 Ağustos aylarında (şirketin bildirmemesi ve Akbank ın soruşturma, araştırma zaaf ve eksikliklerinden) yüklü miktarda kredi kullandırılmıştır. Bu şekilde teslim edilen, tamamlanan ve aynı zamanda eklenen ve devam eden projenin tamamına kredi teminatı olarak ipotek konmuştur.

Daha sonra ipotekli olarak bir kısım dairelerin tapu devirleri zorunluluktan devir alınmış bazı mağdurlar bunuda kabul etmemiştir. Halen bizlerin davaları devam etmektedir. İmar ve şehircilik bakanlığına, Cimer e, Savcılıklara yaptığımız şikayetlere de olumlu bir cevap alamadık.  Bu konuda MASAK ve BDDK yada suç bildirimi yapılmıştır. Proje maliyetinin üstünde bir kredinin kullanılması (2016 değeri ile 3 milyar tl üstünde) bizlere göre aynı mülkün birkaç kişiye satılması ile eşdeğerdir.

Şu anda artan kurlar nedeni ile GK projenin çoğunu satıp tahsil ettiği halde gelen krediyi muhtemel başka proje ve yatırımlara yönlendirdiğinden tamamlayamamış tamamen projeyi durdurmuş Akbank ile de mahkemelik olmuştur.  Şirketin para hareketlerinin de bunedenle incelenmesi gerekmektedir.

Garanti Koza bu durumdan Akbank ı sorumlu tutarak bizleri de Akbank'ı dava etmeye teşvik etmiştir. Akbank ile biz taraf olmamamıza rağmen Garanti Koza'yı dava etmekten vaz geçersek bu durumdan dolayı oluşan zararlarımıza karşılık elinde kalan dairelerden ödemelerimizin 1/3 değeri kadar tapu devri yapmayı teklif etmiştir. Buda bunun bilerek yapıldığının bizlerin açacağı davalardan da böylece kurtulma isteğinin kanıtıdır.

Hali hazırda mağduriyetimizi gidermek için hem Garanti Koza'ya açtığımız davaların hem de Garanti Koza ve Akbank davalarının neticelerini beklemekteyiz.

Bu konunun dikkat çekmesi için sizlerden kamunun bilgilenmesi ve suçluların cezalandırılması için yardımlarınızı ve programlarınızda bu ve buna benzer diğer konut mağduriyetlerine yer vermenizi rica ediyorum.''

Özge Özpirinçci de Garanti Koza ile davalık

'Kadın' dizisinde rol alan ünlü oyuncu Özge Özpirinçci, Garanti Koza ile mahkemelik oldu. Ev sahibi olmak isteyen Özge Özpirinçci Garanti Koza projesinden ev almak istedi. Ev almak için konut satım sözleşmesi imzalayan oyuncu, sözleşme karşılığı 302 bin TL ödedi. Ancak inşaat firması 2017 yılı kasım sonunda teslim etmesi gereken evi tamamlayamadı. İki yıl boyunca yaptığı görüşmelerin ardından Özpirinçci, sorunu yargıya taşıdı.

Garanti Koza mağdurları Akbank'a dava açtı!

Özge Özpirinçci Garanti Koza ile davalık oldu!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön