16 / 04 / 2024

Binlerce konut mağduru seslerini duyurmak istiyor!

Binlerce konut mağduru seslerini duyurmak istiyor!

Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş, projelerinin yarım kalması nedeniyle hayallerine kavuşamadı. Zaman zaman seslerini duyurmak isteyen mağdurlar devletten yardım bekliyor.



Kentsel dönüşüm seferberliği başlandığı Türkiye, depremin verdiği etkileri konut projeleriyle gidermeye çalışıyor. Ancak başlatılan bu projelerde ciddi bir ilerleme kaydedilmedi.

Kentsel dönüşüm sınıfta kaldı! 

Büyük İstanbul depremi için sürekli uyarı yapılmasına rağmen hali hazırda çürük binalarda oturan milyonlarca insan var.  Bu durum İstanbul'un kentsel dönüşümde sınıfta kaldığını ve kentin büyük depreme hazır olmadığını gösteriyor.

Esenyurt konut mezarlığı oldu 

9 yıl önce hayata geçirilen konut projeleri çeşitli nedenlerle yarım kaldı. Bu zaman sarfında da konut almak isteyen vatandaşlar mağdur edildi. Esenyurt'ta da binlerce konut projesi yarım kalmış binalar çürümeye terkedilmiş durumda. Milli servet değerinde olan bu projeler için herhangi bir adım atılmadı. 


Mağdurlar evlerini istiyor 

Fi Yapı Bahçeşehir, İnnovia, Ukra, Samsun Tower, Osmanlıİnşaat, Babil Kuleleri, Makrom Yapı vb birçok firmanın mağdurları yardım bekliyor.  Zaman zaman seslerini duyurmaya çalışan mağdurlar henüz sonuca ulaşamadı.

EHA’ya konuşan konut mağdurlarından İ.Ç. konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı,” 2009 yılında 39 bin peşinat kalanı teslimatta diyerek konut aldım. 2012 Mayıs’ta evler teslim edilecek kalan meblağ olan 79 bin + 14bin TL tapu ve abonmanlık parasını ödeyecektim. Proje çok hızlı ilerlerken sürekli kontrole gider inceleme yapardım. Aradan 1 yıl geçti sorunlar çıkmaya başladı. Belediye ile sürekli problem olduğunu duyuyorduk. Sonunda proje mühürlendi. Fakat ödeme günü geldiğinde paranın tamamını ödeyerek tapuyu aldım.Süreç böyle gelişti. O gün bu gündür mağdur durumdayız. Evi aldığımda dolar kuru 1,5 TL civarıydı. Benim durumum da olan binlerce aile var. Kaç tane bakan geldi geçti hiç birisi sözünü tutmadı. Depreme dayanıklı evler çürümeye terkedildi çok yazık. “diyerek sözlerini tamamladı. 

Bir diğer konut mağduru A.Ç ise konuyla ilgili şunları söyledi: " Yıllardır kira ödüyoruz. Sözleşmede projede gecikme halinde kira yardımı yapılır maddesi var. Fakat kimseden tek kuruş yardım alamadık.Evlerimiz ile ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Devlet bu konutları TOKİ'ye devretse 1 yılda tüm sorunlar ortadan kalkar. Bunu neden yapmıyorlar anlamış değiliz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, burada toplantı yaptı ve söz verdi. Fakat sadece sözde kaldı bir daha lafı bile geçmedi. İrtibat ofisi açmışlardı, o da 1 ay bile durmadan kapandı gitti. Esenyut'un üzerinde lanet varmış gibi tüm devlet yetkilileri bu projelerden kaçıyor." diyerek sözlerini tamamladı.

Kredi borçları ailesini dağıttı! 

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut alamadıkları gibi türlü sorunla karşı karşıya kaldı. Öyle ki bazı mağdurların ev değil hayal satın aldığı ortaya çıktı. Makrom Yapı mağdurlarından S.K ise başlangıçta çok umutlu olduklarını ancak sonrasında sadece hayal satın aldıklarını göz yaşları içinde anlattı. 

20 yıllık mağdurlar var 

Sadece Esenyurt ve Fikirtepe'de değil İstanbul'un hatta Türkiye’nin birçok noktasında evlerini teslim alamayan vatandaşlar var. N.A isimli vatandaş babasının 20 yıl önce Kayabaşı’ndan aldığı dairelerine hala kavuşamadıklarını binaların çürümeye terkedildiğini anlatıyor. 8 Daireleri bulunan projenin akıbetinin ne olacağını bilmediklerini söylüyor.


Zaman zaman sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan mağdurlar, çözüm için Ankara’ya giderek yardım almaya çalışıyorlar. Haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyleyen konut zedeler devletten yardım bekliyor. Esenyurt’un şimdiki belediye başkanı da dahil kimseden destek göremediklerinden yakınan mağdurlar, son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti. 

EHA’ya konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turyap Kurumsal Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Perçin, yaşanan mağduriyetlerle ilgili şu sözleri söyle:

“İstanbul'da yaklaşık 100 bin konut mağduru var. Bunların büyük çoğunluğu Fikirtepe ve Esenyurtta bulunan inşaat projelerinden dolayı mağdurlar. Çoğunun tapusu var ama evleri yok. Mağdur olan yükleniciler de var. İnşaat firmaları arasında TMSF’ye devrolan, konkordato ilan etmiş, iflas etmişolan firmalar var. Burada mağdur olan vatandaşlar, mağduriyetlerine çözüm bulamıyorlar. İnşaatların ne zaman tamamlanacağı tam olarak belli olmadığı için kimse bu evleri satın almak istemiyor. Zor durumdaki ev sahipleri çok düşük satış fiyatlarına evlerini satıyorlar. Bu evleri satın alan ve satmak isteyen vatandaşlar dikkatli olmalılar. Ev alırken ya da satarken bu tarz mağduriyetler yaşamamak adına Profesyonel Gayrimenkul Danışmanlarından destek almalılar” diyerek sözlerini tamamladı. 

Konut mağdurları Esenyurt'ta eylem yaptı!


Geri Dön