27 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımı artık noterlerde de yapılabilecek!

Gayrimenkul alım satımı artık noterlerde de yapılabilecek!

Yeni kanunla beraber gayrimenkul alım satımları artık noterliklerce de gerçekleştirilebilecek. Peki yeni düzenlemenin detayları neler? İşte Noterlikten gayrimenkul alımı satımı detayları ve Avukat Nevin Can'ın konuyla ilgili o açıklamaları... 



Avukat Nevin Can, Tapu Müdürlüklerince tapu kayıt örneği gibi belgelerin noterliklerle paylaşılmasından sonra, tarafların başvuru yapmasıyla beraber, taşınmazdaki haciz gibi kısıtlamaların sorunlanmasının ardından  taraflar arasında taşınmaz satış sözleşmesi düzenleyebileceğine dikkat çekti.

Gayrimenkul alım satımı artık noterlerde de yapılabilecek! 

Konuyla ilgili açıklamasında, "Taraflarca imzalanan satış sözleşmesinin noter tarafından tapu bilişim sistemine eklenmesini takiben taşınmazın yeni sahibi tapu müdürlüklerince tapu siciline işlenecek ve taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak" diye konuşan Avukat Nevin Can, bu işlemden noterlerin alacağı ücretle ilgili de açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul alım satımı artık noterlerde de yapılabilecek!

NOTERLER TAŞINMAZ DEVRİNDEN NE KADAR ÜCRET ALACAK? 

Avukat Nevin Can, bu işlemden noterlerin alacağı ücretle ilgili de açıklamalarda bulundu. Bu işlemden noterlerin sadece gayrimenkulün değerine göre tespit edilen tapu harcıyla yine gayrimenkulün değeri dikkate alınarak belirlencek bit tutar alınacağını belirten Can, 500 Türk Lirası ile 4 bin Türk Lirası arasında noter ücret alınabileceğini açıkladı. 

Yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul satış sözleşmesinin düzenlenmesi sebebiyle oluşan zarardan noterlikler de sorumlu tutulacak ve bu zararı devletin karşılaması halinde sözleşmeyi düzenleyen notere rücu edecek ve notere karşı açılan davalar, tapu sicilinin olduğu yer mahkemesinde görülecek.

Gayrimenkul alım satımı artık noterlerde de yapılabilecek!

Gayrimenkullerin satış sözleşmesi ve diğer belgeleri noterliklerce sisteme aktarılacak ve fiziki şekilde arşive alınacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlere iletilecek.

Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin belirlenememesi veya atışa engel hukuki bir durum olması halinde noterler gayrimenkul alım satım işlemi yapamayacak.

BDDK'nın yeni konut kredisi düzenlemesi sektörü nasıl etkileyecek? Ev fiyatları düşer mi?

Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor! 

Ev satışında tapu devri nasıl olur?


Geri Dön