26 / 04 / 2024

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem başlıyor!

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem başlıyor!

Konutunu satmak isteyenler artık önce şirketlere evinin gerçek piyasa değerini hesaplatacak. Ortaya çıkacak gerçek değer üzerinden de yüzde 4 harç ödenecek ve vatandaşın vergi yükü 10 kat artacak. 



AKP'li milletvekillerinin çok kazanandan çok vergi alınacağı gerekçesiyle Meclis'e getirdiği vergi paketinden evini satanlarla konut alacaklara büyük vergi yükü çıktı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yapılan yeni düzenlemeye göre artık konutunu satmak isteyenler önce evinin gerçek değerini değerleme şirketine para verip öğrenecek. Satış sırasında yüzde 4'lük harç da gerçek değer üzerinden alınacak. Böylece şimdiye kadar örneğin 100 bin lira gösterilen 500 bin liralık evin harç tutarı 4 bin TL'den 20 bin TL'ye çıkacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen vergi paketindeki maddelere göre, konut alım ve satımlarında satıcı beyanına dayanan değer tespit yöntemi sil baştan değişiyor. Tapu Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikle artık konut satışlarında satıcının devlete beyan ettiği değer yerine özel değerleme şirketlerinin belirleyeceği konut fiyatı esas alınacak.

HARÇLAR ARTACAK

Tapu Genel Müdürlüğü de şirketlerin yanı sıra ülke genelindeki tüm evlerin gerçek değerlerini çıkarmak için belirli bir semti içine alan ‘alan bazlı' ve her bir evin değerini ortaya çıkaran bir ‘tekil” değerleme yapacak. Yeni düzenleme Meclis'ten aynı şekilde geçerse, artık konutunu satmak isteyenler direkt tapuya gidip satış yapamayacak. Satıcılar önce bir değerleme şirketine başvurup konutunun gerçek değerini öğrenecek. Bunun için o değerleme şirketine de belirli bir para ödeyecek. Şirketten aldığı belgeyi tapuya sunacak ve tapu idaresi de bu değer üzerinden 2019 yılında alıcıdan yüzde 1.5, satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere toplamda  yüzde 3 tapu harcı alacak. Bu harç 2020 yılından itibaren yüzde 3'ten yüzde 4'e çıkacak.

Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Ömer Sinan Bayçelebi, yeni uygulamaya 1 Ocak 2020 yılından itibaren başlayacaklarını söyledi. Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Ömer Zeki Adlı, konutunun değerini hesaplatacak vatandaşın değerleme uzmanına yaklaşık 450 ila 500 lira ödeme yapacağını belirtti. Adlı, bu tutarın harçtan düşülmesi üzerinde de çalışma yapıldığını dile getirirken Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ise yüzde 4 olan harç oranının düşürülebileceğini belirtti.

Gayrimenkulde gerçek değer dönemi başlıyor!


Geri Dön