19 / 04 / 2024

Gayrimenkul bağışında tapu harcı 2017!

Gayrimenkul bağışında tapu harcı 2017!

Tapuda gerçekleşen bağış işlemi için satış harcından farklı olarak belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, gayrimenkul bağışında tapu harcı 2017 ne kadar?



Taşınmaz malların devir işlemleri, satış yolu ile yapılabildiği gibi bağış yolu ile yapılabiliyor. Bağış işleminde, tapunun devredildiği kişiden eski malik bedel almıyor.


Gerçekleşen bu tür devir işlemi için tapuda, satış üzerinden değil bağış üzerinden harç ödemesi yapılabiliyor. Peki, gayrimenkul bağışında tapu harcı 2017 ne kadar?


Gayrimenkullerin bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince 2017 yılı için belirlenen 90,50 liranın da ödenmesi isteniyor.


Gayrimenkul bağışında gerekli belgeler:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön