23 / 04 / 2024

Gayrimenkul bilgi merkezi kuruluyor!

Gayrimenkul bilgi merkezi kuruluyor!

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin statüsünde değişiklik yapan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Statü değişikliğine göre, sektöre yönelik istatistiki verileri derleyip kamuoyuyla paylaşacak 'Gayrimenkul Bilgi Merkezi' kurulacak.



Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin statüsünde değişiklik yapan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Statü değişikliğine göre Birlik, sektöre yönelik istatistiki verileri derleyip kamuoyuyla paylaşacak 'Gayrimenkul Bilgi Merkezi' kuracak. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Birlik Başkanı Bekir Yener Yıldırım, eskiden de istatistiki verileri yayınladıklarını belirterek şöyle konuştu: 


Şirketler de üye olacak 


"Yılda 700'e yakın rapor yayınlıyoruz. 


Bundan soma bu bilgileri bir çatı altmda toplayacağız. Burada bölge ve mahalle bazmda verilere ulaşılabilecek" dedi. Yeni statüdeki en önemli değişiklik ise değerleme şirketlerinin de birliğe üye kaydedilmesi zorunluluğu oldu. 


Değerleme şirketlerinin yanlış değerleme ya da hizmet verdiği şirketin taleplerine göre değerleme yapması konusunda yaptırımları olacak mı sorusuna Yener, "Daha önce sektörde az da olsa yaşanan yanlışlıkların faturası değerleme uzmanlarına kesiliyordu. Çünkü şirketler üyemiz değildi. Ama bundan somaki dönemde şirketler de üyemiz olacak. Olası bir sorunda şirketlere de gerekli cezai uygulamalar yapılabilecek" bilgisini verdi. Statü değişikliği ile birlikte, SPK tarafından birliğe 2 adet bağımsız üye de atanacak. 

Birlik değerleme standartlarına ilişkin de bir kitapçık hazırladı. 500 sayfadan oluşan kitapçıkta, konut değerlemesi, alışveriş merkezi değerlemesi, bağımsız birim değerlerıesi gibi birçok alanda yapılacak değerlemede standart belirlendi. Belirlenen standartların  kentsel dönüşümde de kafa karışıklığını ortadan kaldıracağına dikkat çekildi.


Bugün Gazetesi  


Geri Dön