25 / 04 / 2024

Gayrimenkul Değerleme eğitimleri başlıyor!

Gayrimenkul Değerleme eğitimleri başlıyor!

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Sermaye Piyasa Kurulu'nun düzenlemiş olduğu Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı için Gayrimenkul Değerleme Lisanslama sınavına yönelik hazırlık eğitimleri 1-2 Eylül'de başlayacak





Gayrimenkul değerleme mesleğini yürüten lisanslı değerleme uzmanlarının üye olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği” Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlediği Gayrimenkul Değerleme Lisanslama sınavına yönelik hazırlık eğitimleri başlatıyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun mevzuatına uygun olarak 1-2 Eylül 2012 tarihlerinde düzenlenecek. Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavına hazırlanmak isteyen, mesleğe dair temel bilgilere sahip ilgili ve dört yıllık üniversite mezunu bireylerin katılması beklenen eğitimde sınavın 5 farklı modülü için farklı sınıflar açılıyor.


Eğitim sınıfları: Temel Finans Matematiği, İlgili Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar, Gayrimenkul Değerleme Esasları, İlgili Vergi Mevzuatı ve İnşaat Muhasebesi konularından oluşacak. 


Birlik, uygulamacılarla olduğu kadar akademik çevreden de oluşturduğu güçlü kadrosu ile eğitimleri organize ediyor ve eğitimde eski sınavlarda çıkmış soruların örneklerle çözülmesi planlanıyor. Eğitimin toplam 80 saat olması, sınırlı kontenjanla açılması ve temmuz ayından başlayarak İstanbul’da yapılması planlanıyor.


Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alabilmek için asgari 4 yıllık üniversite mezunu olmak, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübe sahibi olmak, ayrıca lisanslama sınavında başarılı olmak gerekiyor. Sınavı geçen ancak tecrübe şartını sağlayamayan kişilerse uzman yardımcısı olarak başlayıp, daha sonra uzmanlığa geçebiliyor. 


Yılda tahmini 700.000 adedin üzerinde rapor üretildiği düşünülen sektörün 5.000’e yakın Değerleme Uzmanı ve Uzman Adayı’nı istihdam ettiği biliniyor. Gelişen işlem hacmine paralel, sektörde üretilen rapor adedinin artması nedeniyle sektörün ciddi bir iş potansiyeli barındırdığı biliniyor. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen değerleme uzmanlığında “Lisans” sahibi olmak önemli bir nitelik haline geldiğinden, son yıllarda büyük ilgi görüyor. 


Lisanslı değerleme uzmanları, SPK tarafından listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilebildiği gibi, şirketlerle yaptıkları bir sözleşme çerçevesinde yarı zamanlı olarak da görev alabiliyorlar. Böylece şirketler sadece kuruldukları bölgelerde değil, sözleşmeli değerleme uzmanları vasıtasıyla farklı şehirlerde ve ilçelerde de hizmet verebiliyor. Ayrıca SPK listesine girecek değerleme şirketlerinin sermayesinin asgari yüzde 51’inin en az iki değerleme uzmanına ait olması zorunluluğu bulunuyor.



Geri Dön