29 / 03 / 2024

Gayrimenkul değerleme şirketleri ne iş yapar?

Gayrimenkul değerleme şirketleri ne iş yapar?

Gayrimenkul değerleme şirketleri ne iş yapar? Gayrimenkul değerleme gerektiren işlemler nelerdir? Söz konusu işlemler, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde açıklanıyor. İşte tebliğte yer alan esaslar...



Gayrimenkul değerleme şirketleri ne iş yapar?

Gayrimenkul değerleme şirketleri, değerleme gerektiren gayrimenkul ipoteği tesis edilmesi, portföye Kurulca değerleme yaptırılması uygun görülecek diğer varlıkların dâhil edilmesi ve portföyden çıkarılması gibi işlemlerin değerleme işlemlerini gerçekleştiriyor.


Peki gayrimenkul değerleme gerektiren işlemler nelerdir? Söz konusu işlemler, Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde şu şekilde açıklanıyor:


Değerleme gerektiren işlemler..

Fonlar, aşağıda sayılan işlemler için işleme konu olan varlıkların ve hakların rayiç değerlerini ve rayiç kira bedellerini tespit ettirmekle yükümlüdürler.


a) Portföyde yer alan gayrimenkullerin ve gayrimenkule dayalı hakların satımı, bunların niteliğinin veya cinsinin değiştirilmesi veya portföye gayrimenkullerin ve gayrimenkule dayalı hakların alımı,


b) Portföyde yer alan gayrimenkullerin kiraya verilmesi,


c) Kiraya verilmek üzere gayrimenkul kiralanması,


ç) Portföyde yer alan gayrimenkullerden kiraya verilenlerin kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılması,


d) Gayrimenkul ipoteği tesis edilmesi,


e) Portföye Kurulca değerleme yaptırılması uygun görülecek diğer varlıkların dâhil edilmesi ve portföyden çıkarılması,


f) Portföyde yer alan ve fonun hesap döneminin son üç ayı içerisinde herhangi bir nedenle rayiç değeri tespit edilmemiş olan varlıkların yılsonu değerlerinin tespiti,


(2) Portföye alınacak varlıkların ve hakların rayiç değerleri ile rayiç kira bedellerinin değer tespitinin gayrimenkul değerleme kuruluşlarına yaptırılması zorunludur.


(3) Birinci fıkranın (f) bendi kapsamında yapılacak değer tespitlerinde, gayrimenkul değerleme faaliyetinin en geç ilgili yılın son günü itibarıyla tamamlanmış olması zorunludur.


(4) Gayrimenkule ilişkin değerleme çalışmalarının bitiş tarihi ile rapor tarihi arasındaki sürenin beş iş gününü aşmaması ve gayrimenkul değerleme raporunun rapor tarihini takip eden iki iş günü içinde kurucuya teslimi zorunludur. Söz konusu değerlemelere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler ile değerleme raporları değerleme tarihinden itibaren en az 10 yıl boyunca, ihtilaf olması durumunda ihtilaf sonuçlanıncaya kadar kurucu ve varsa portföy yöneticisi nezdinde saklanır.


(5) Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümlerine, kurucu ile gayrimenkul değerleme şirketi arasında yapılacak sözleşmede yer verilir.


(6) Fon portföyüne alım işlemleri, portföyden satış işlemleri ve kiralamalar bu madde çerçevesinde tespit edilen değerleri dikkate alınarak gerçekleştirilir. Mevcut piyasa veya ödeme koşulları dikkate alınarak yapılacak alım işlemlerinde değerleme faaliyeti sonucu bulunan değerlerden daha yüksek, satım ve kiralama işlemlerinde ise daha düşük değerler esas alınırsa, bu durumun ilgili yıl içerisinde en uygun haberleşme vasıtasıyla katılma payı sahiplerine bildirilmesi zorunludur.



Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği!


Geri Dön