19 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme uzmanı ne iş yapar?

Gayrimenkul değerleme uzmanı ne iş yapar?

Konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit etme işi gayrimenkul değerleme uzmanlığının alanına giriyor. Gayrimenkul değerleme uzmanı ne iş yapar? Gayrimenkul değerleme uzmanı nasıl olunur?



Gayrimenkul değerleme uzmanı ne iş yapar?

Konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit etme işi gayrimenkul değerleme uzmanlığının alanına giriyor.


Gayrimenkul değerleme uzmanları; taşınmaz mal alım-satım sürecinde, ipoteğe dayalı kredi işlemlerinde değer tespiti yapıyor. Ayrıca gayrimenkullerle ilgili davalarda bilirkişi olarak görüşlerine başvuruluyor. Peki, gayrimenkul değerleme uzmanı ne iş yapar?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, uzmanlar konut, bina, arsa, arazi gibi gayrimenkul kıymetlerin değerini tespit ederler.


Bu alanda uzman olunması için, kişilerin Gayrimenkul Değerleme Lisansı almaları gerekiyor. Bu belgeye sahip olabilmek için sınava girecek olan adayların bölüm fark etmeksizin 4 yıllık üniversite mezunu olmaları gerekiyor.


Adayların modüllerin her birinden en az 50, ortalamada 60 ve üzeri not alarak başarılı olmaları gerekiyor. Başarılı olanlar "Gayrimenkul Değerleme  Lisansı" almaya hak kazanırlar.


Bu lisansa sahip olanlar, ayrı bir lisans belgesi gerekmeksizin "Konut Değerleme" lisansı kapsamına giren alanlarda görev yapabilirler.


Lisans alındıktan sonra sermaye piyasası mevzuatına tabi ortaklıkların, sermaye piyasası mevzuatı uyarınca gayrimenkul değerlemesi yaptırmaları zorunlu tutulan işlemlerine ilişkin olarak gayrimenkul değerleme hizmeti vermek üzere kurulca listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev alacak alınabiliyor.



Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için aranan şartlar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön