25 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme süreci!

Gayrimenkul değerleme süreci!

Konut kredisi kullanarak, gayrimenkul sahibi olacakların satın almak istedikleri gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi gerekiyor. İşte, gayrimenkul değerleme süreci!



Gayrimenkul değerleme süreci!

Satın alacağınız gayrimenkulün değeri resmi olarak sertifika almış SPK Lisanslı uzmanlar tarafından belirleniyor. Bu uzmanların gayrimenkul hakkında inceleme yaptıktan sonra rapor yazım süresine ekspertiz süreci olarak karşımıza çıkıyor. 


Gayrimenkul değerleme süreci iki aşamadan meydana geliyor. Bu aşamalar hazırlık aşaması ve rapor aşaması. Hazırlık aşamasında değerleme uzmanı evin değerini belirleyebilmek için bir çok etkeni göz önünde bulundururken son aşamasında da bu değerlendirdiği unsurlara göre bir rapor hazırlanıyor. 


Yasalara göre kredi verilirken bu değer biçme işlemi bağımsız kuruluşlarca gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bankalar, bağımsız gayrimenkul değerleme şirketlerinden bu hizmeti satın alıyor. 


Değerlendirme raporu bir gayrimenkulu alırken kullanılabilecek kredi miktarını belirlemede en önemli etken olarak biliniyor. Raporda belirlenecek değerin en fazla yüzde 75’i size bankadan kredi olarak verilebiliyor. 


Gayrimenkul değerleme raporlarının belirli dönemlerde güncellenmesi gerekiyor ve ilgili piyasadaki emlak değer artışlarını yansıtacak şekilde 1-2 yılda bir yeniden düzenlenmesi gerekiyor.


Değerleme raporu hazırlama esasları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön