16 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergileri 2. taksit ödemelerinde son 15 gün!

Gayrimenkul gelir vergileri 2. taksit ödemelerinde son 15 gün!

Kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi olmak üzere gayrimenkul gelir vergileri 2. taksit ödemelerinde son 15 gün kaldı. Mükelleflerin bu süre içinde ödeme yapmaları gerekli..



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi takvimine göre gayrimenkul gelir vergileri 2. taksit ödemelerinde son 15 gün kaldı. Geçtiğimiz sene taşınmazını kiraya vererek ya da satarak gelir elde eden kimselerin 2. taksit ödemelerini bu süre içerisinde yapmaları gerekiyor.


İki vergi de vergi dairesi aracılığı ile ödeniyor. İsteyenler vergi dairesine gitmeden internet şubesinden, isteyenler anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödemelerini gerçekleştirebiliyor.


Mükellefler, 2016 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayabiliyor.


Kira gelir vergisi mükellefleri kimler?

Ev veya işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler ödemekle mükellef oluyor. Konutta bu sınır 3 bin 800 TL olarak, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. 


Bu bedelden yüksek kira geliri olanlar Mart ayında beyanname vererek ilk taksitini ödedi. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz sonuna kadar yapılabilecek.


Değer artış kazancı vergisi mükellefleri kimler?

En fazla 5 senedir sahip olduğu taşınmaz malını 2016'da satarak istisna sınırının üstünde kazanç elde eden kimseler vergi mükellefi oldu.


Değer artış kazancı vergisi mükellefleri de beyanname ve ilk taksit ödeme işlemlerini Mart ayı içerisinde gerçekleştirdi. Bu verginin de son ödeme tarihi 31 Temmuz olup, mükelleflerin vergi cezası ile karşılaşmamaları adına bu süre içinde ödeme yapmaları gerekli.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön