16 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi 20 gün sonra başlıyor!

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi 20 gün sonra başlıyor!

Konut ve işyerini kiraya vererek ya da satarak gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Bu sene gayrimenkul gelir vergisinde ilk taksitler Mar'ta ödendi. Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi ise 20 gün sonra başlıyor...



Gayrimenkulünü geçtiğimiz sene satarak ya da kiraya vererek gelir sahibi olan kimseler bu sene gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelirleri için kira gelir vergisi, satış gelirleri için ise değer artış kazancı vergisi ödeniyor. 

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen gayrimenkul gelir vergilerinde ilk taksitler Mart ayı içerisinde ödendi. Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi ise 20 gün sonra başlıyor.

Mükellefler 2. taksit ödemelerini 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapabilecek.

Kira gelir vergisi 2. taksiti

Kira gelir vergisinde, kira geliri hesaplanan ve istisnadan yüksek gelir elde edenler mükellef olmuştu. Kira geliri istisna sınırları konut ve işyerleri için ayrı ayrı belirleniyor. Konutlar için kira geliri istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyerleri için kira geliri istisna sınırı ise 30 bin TL olarak belirlendi. 

İstisnadan yüksek geliri olanların ilk taksitini 31 Mart akşamına kadar ödedi. 

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti

Değer artış kazancı vergisi, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkullerden elde edilen gelir için ödeniyor.Vergide her sene istisna belirleniyor. 2017 yılında yapılan satışlardan elde edilen gelirlere uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. 

Kazanç elde eden kimseler 31 Mart 2018 akşamına kadar ilk taksit ödemelerini gerçekleştirdi.

Vergiler nereye ödeniyor?

Gayrimenkul gelir vergisi vergi dairesinden, başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, anlaşmalı bankalardan ödenebiliyor. 


Döviz kira gelirinin vergisi 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön