29 / 03 / 2024

2018 gayrimenkul vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!

2018 gayrimenkul vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!

Vergi takvimine göre gayrimenkuller için ödenecek emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi için 1. taksit dönemi 15 gün sonra başlıyor..



2018 yılında Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için ödenecek vergi dönemi 15 gün sonra 1 Mart'ta başlayacak.

 

1 Mart itibari ile başlayacak vergi döneminde emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisinin 1. taksiti ödenecek. Vergi için en son ödemeler emlak ve çevre temizlik vergisinde 31 Mayıs'ta, kira ve değer artış kazancı vergisinde ise 31 Mart'ta yapılacak.

 

Vergilerin ikinci taksitleri de yine farklı tarihlerde alınacak. Emlak ve çevre temizlik vergisi için ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında, kira ve değer artış kazancı vergisi için ise ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında ödenecek.

 

Emlak vergisi 2018 ne kadar?


Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Bu bedel büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyır. Emlak vergisi 2018 oranları şu şekilde sıralanıyor:

 

Türü    Normal yöre     Büyükşehir
Mesken    Binde 1         Binde 2
İşyeri    Binde 2     Binde 4
Arsa    Binde 3     Binde 6
Arazi    Binde 1     Binde 2

 

Ayrıca, geçtiğimiz senenin sonunda bazı vergilere yeni düzenlemeler geldi. 5 Aralık'ta yürürlüğe giren Torba Yasa ile emlak vergisine yüzde 50 sınır getirildi.

 

Buna göre, takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

 

Kira gelir vergisi 2018 ne kadar?


Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü kiraya verenler için ödenecek vergide istisna sınırları belirlendi. Konut kira gelir vergisi istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyeri kira gelir vergisi istisna sınırı ise 30 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırın üstünde gelir elde eden kimseler beyanname vererek gelir vergisi ödeyecek.

 

Götürü giderde indirim oranı değişti

Torba Yasa kapsamında yer alan düzenleme ile kira gelir vergisi götürü gider uygulaması değişti. Kira gelir vergisi olan gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde, hasılatın yüzde 25’i nispetinde uygulanmakta olan götürü gider, hasılatın yüzde 15’i olarak belirlendi.

 

Değer artış kazancı vergisi 2018 ne kadar?


Edinim tarihinden itibaren 5 sene geçmeden satılan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Buna göre, 2017'de bu şekilde yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergisi bu sene ödeniyor. Vergide istisna sınırı ise 11 bin TL olarak belirlendi.

 

Çevre ve temizlik vergisi 2018 ne kadar?

 

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak.

 

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi 

2018 gayrimenkul vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

2018 gayrimenkul vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!


İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

2018 gayrimenkul vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön