24 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi bugün başlıyor!

Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit dönemi bugün başlıyor!

Gayrimenkulünü satıp veya kiraya verip gelir elde edenler bu sene ilk vergi borcunun taksidini Mart ayında ödedi. Gayrimenkul gelir vergisi 2. taksit ödemeleri ise bugün başlıyor.



Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkulünü kiraya vererek veya satarak gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.

Sadece kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisinde belirlenen istisna sınırının altında geliri olanlar vergi mükellefi olmuyor. 

İktisap tarihinden itibaren gayrimenkulünü 5 sene içerisinde elden çıkaranlar değer artış kazancı vergisini ödüyor. 5 yıldan sonra yapılan satışlar vergilendirilmiyor.

Satışlardan elde edilen gelirlere uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL oluyor. Kazanç elde eden vatandaşlar 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksitini ödedi.

Kira gelir vergisini gayrimenkulünü, bir sene boyunca kiraya vererek kira geliri elde eden mal sahipleri ödüyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor.

Vergi mükellefleri de beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemesini gerçekleştirdi.

Vergi takvimine göre bu yıl gayrimenkul gelir vergisinde 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz 2018 itibari ile başlıyor. Vergi ödemesi, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar sürecek.

1 Temmuz pazar gününe denk geldiği için vergi daireleri ödemeleri 2 Temmuz itibari ile almaya başlayacak. Online ödemeler (bugün) 1 Temmuz'da yapılabilecek.


Gelir vergisi ödeme yerleri
1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.


Ezgi Delibeyoğlu/Emlakkulisi.com


Geri Dön