29 / 03 / 2024

Gayrimenkul ortaklar arasında nasıl paylaştırılır?

Gayrimenkul ortaklar arasında nasıl paylaştırılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babamlar 6 kardeşti. Babasından tarla miras kalmıştı. Babam kardeşleriyle anlaştı, dört kardeşin payını satın aldı. Biz diğer ortak akrabalara hissemizi satalım diyoruz almıyorlar. Bize satın diyoruz satmıyorlar. Buna çözüm ne olabilir?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 'Babamlar 6 kardeşti. Onların da babasından tarla miras kalmıştı. Babam kardeşleriyle anlaştı, dört kardeşin payını satın aldı. Bir kardeş satmadı. Dolayısıyla son halinde tarla babamla bir kardeşe kaldı. Neticede babam da kardeşi de vefat etti ama ölenlerle bugün tarlanın ortağı sekiz on kişi oldu. Biz diğer ortak akrabalara hissemizi satalım diyoruz almıyorlar. Bize satın diyoruz satmıyorlar. Bu yerle de ilgilenemiyoruz. Böylece ortada kaldık. Buna çözüm ne olabilir?' sorusunu yanıtladı.

Babamlar 6 kardeşti. Onların da babasından tarla miras kalmıştı. Babam kardeşleriyle anlaştı, dört kardeşin payını satın aldı. Bir kardeş satmadı. Dolayısıyla son halinde tarla babamla bir kardeşe kaldı. Neticede babam da kardeşi de vefat etti ama ölenlerle bugün tarlanın ortağı sekiz on kişi oldu. Biz diğer ortak akrabalara hissemizi satalım diyoruz almıyorlar. Bize satın diyoruz satmıyorlar. Bu yerle de ilgilenemiyoruz. Böylece ortada kaldık. Buna çözüm ne olabilir? l O.D.

Gayrimenkul ortaklar arasında nasıl paylaştırılır?

***

Okuyucum anlatımı içinde neredeyse bütün ihtimalleri kapatmış. Yani mevcut ortaklıktan başka çare bırakmamış. Şayet ortaklar arasında anlaşma olsaydı mülkiyet bir kişinin olabilecekti. Zira ortaklar arasında birbirine satış halinde diğer ortakların bir önalım (öncelikli alım hakkı) yok. Bu nedenle hangi ortak payını diğer ortağa satsa bu nedenle bir problem yaşanmayacaktı ama bu yol da kapalı. Öyleyse ortada bir ihtimal kalıyor.

Okuyucumun mahkemede ortaklığın giderilmesi talepli dava açması. Davada mahkeme önce gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşılıp paylaşılamayacağına bakacak. Fiilen veya hukuken paylaşma imkanı bulunmaz ise satışa çıkaracak. Bu halde de okuyucumun arzusu yerine gelmiş olacak. İsterse ihaleye katılıp tamamını kendisi alacak. İsterse de ihaleye katılmayacak, satış bedelinden payını alacak.

Gayrimenkuller noterde parsellere ayrılabilir mi?


Geri Dön