25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisinden kimler muaf?

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisinden kimler muaf?

Günümüzde her yıl eşit oranlarda emlak vergisi ödeniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapmış olduğu açıklamalarda vergi çeşitlerinde uygulanmakta olan muaflık durumu emlak vergileri içinde geçerli kılındı. Peki emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir? İşte detaylar...



Vatandaşlar her yıl düzenli şekilde 2 kez emlak vergisi ödemesi yapıyor. Muaf kategorisinde olan kişiler ödemeleri yapmak zorunda olmadığından geriye dönük 5 yıl içinde yapmış olduğu ödemelerinde iadesini talep edebiliyor.

Gürses Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye sınırlarında taşınmazı olan vatandaşlar her yıl iki defa emlak vergisi ödemekle yükümlü. Bazı vatandaşlar ise emlak vergisinden muaf tutulmakta. 

Vergi ödemelerinden muaf olmasına rağmen, emlak vergisini ödeyen vatandaşlar geriye dönük 5 yıllık ödemelerini iade alabiliyor. 

Emlak vergisi muafiyetleri

Taşınmaz sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinde bazı özel şartlara muafiyet sağlanıyor. Brüt yüz ölçümü 200 metrekare altında ve tek meskene sahip kişilerde meskenin intifa hakkına sahip kişilerde geçerli olabiliyor. 

Emlak vergi muafiyetleri; 

18 yaşından küçük ve başkasına bakmakla mükellef olmayan bireylerin dışında geliri olmayan, SGK’dan emekli, dul, yetim veya maluliyet maaşları alan kişileri kapsıyor. Gazi, şehit yakınları ve engelli vatandaşlar da emlak vergisinden muaf sayılıyor. 

Yapılan açıklamalar çerçevesinde vatandaşların merak ettiği konularda vergi muafiyeti yer alıyor. Buna göre;

Hizmet karşılığında ücret geliri olanlar,

Ticari meslek faaliyeti içerisinde bulunanlar,
Tarımsal faaliyet geliri olanlar,

Menkul ve gayrimenkul geliriyle geçimini sağlayanlar,

Faiz geliri veya benzeri türde geliri olmayanlar,

Geliri olmadığına ilişkin belge ile meskenin olduğu belediye mali hizmetler müdürlüğüne taahhüt sağlayarak emlak vergisinden muaf olunabiliyor. 

Tek evi olanlar emlak vergisinden yararlanabilir mi?

Tek evi veya arsası olan vatandaşların vergi muafiyetleri bulunmuyor. Vatandaşların tek evinin olması ve evin 200 metrekareyi geçmemesi durumunda emlak vergisinden muaf sayılıyor. Bu süreçte muaf sayılanlar ise;

Emekliler, ev hanımları, şehit düşen kişilerin dul eşleri ve yetim çocukları, gaziler ve geliri bulunmayanlar.

Konut sahipleri dikkat! Bunu yaparsanız emlak vergisi artar!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Servet vergisi tartışmaları gündemde!


Geri Dön