28 / 03 / 2024

Emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisinden kimler muaf?

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendirdiği emlak vergisinden bazı vatandaşlar muaf tutuluyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf? İşte detaylar...



Ev sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi için bir takım muafiyet koşulları bulunuyor. Ev sahipleri istenen kriterleri karşılaması halinde emlak vergisi ödemiyor. Hiçbir geliri olmadığını gösteren ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf oluyor. 

Her konut için geçerli mi? 

Hak sahiplerinin ülke içerisinde yer alan brüt 200 metrekareden büyük olmayan tek evler için vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi bulunanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da bu imkandan faydalanamıyor. Engelli, gazi, dul ve yetimlerin başka geliri olup olmadığına bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

Aynı ev iki kişiye ait ise ödemeler ne olur? 

200 metrekare büyüklüğündeki evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi bulunuyorsa hisse oranları kadar vergiden muaf oluyor. 

Emlak vergisinden kimler muaf?

Yurtdışında emekli olanlar vergi öder mi? 

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor. Yurt dışından emekli olanlar da emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Konutta oturma şartı bulunuyor mu?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybetmenize sebep olmaz. Bu evde oturmayıp başka yerde kira veriyorsanız emlak vergisi ödemesinden muafsınız. Fakat kira gelir vergisi ödemekle yükümlüsünüz.

 Emlak vergisinden kimler muaf?

Dul maaşı alan vergi öder mi? 

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Müracaat edilmeli mi? 

Hak sahiplerinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvuru yapmaları gerekiyor. 

Ödenen vergiler ne olacak? 

5 senelik geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri iade alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de koşulları taşıdığınızı tespit eder belgelerle belediyeye başvuru yapabilirsiniz. 

Emlak vergisi borçları yapılandırmasında son günler!

Cansu Yılmaz/Emlakulisi.com


Geri Dön