20 / 04 / 2024

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Büyüklüğü brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için belirli koşulların sağlanması halinde vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir? İşte tüm detaylar...



Emlak vergisi; arazi, arsa ve binası olan vatandaşlar tarafından ödenmesi gereken bir vergi türü olarak biliniyor. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin, ilgili belediyelerin Emlak Vergisi birimine başvuru yapmaları gerekiyor.

Emlak vergisi ödemeleri iki taksit halinde ya da tek seferde ödenebiliyor. Emlak vergisini taksit olarak ödeyecekler için birinci taksitin son ödemesi Mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayı sonuna kadar yapılabiliyor. 

Emlak vergisi oranları, gayrimenkulün niteliğine göre, konut, arsa, arazi ve iş yeri gibi alt türlere ayrılıyor. Büyükşehir statüsüne sahip illerde emlak vergisi oranları büyükşehir niteliği olmayan illerin iki katı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranı büyükşehir statüsündeki illerde binde 2; büyükşehir statüsüne sahip olmayan illerde ise binde 1 oranı üzerinden hesaplanıyor. 

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Arazi niteliğindeki gayrimenkuller için büyükşehirlerde binde 2, diğer belediyelerde ise binde 1 oranında vergi uygulaması yapılıyor. Arsalar için büyükşehirlerde emlak vergisi oranı binde 6, diğer şehirlerde ise binde 3 olarak hesaplanıyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? 
 


Geri Dön