18 / 04 / 2024

Emeklilere emlak vergisi muafiyet şartları!

Emeklilere emlak vergisi muafiyet şartları!

Sıfır oranlı emlak vergisi olarak nitelendirilen muafiyet uygulamasından geliri olmayan ve 200 metrekareden büyük olmayan mesken sahipleri yararlanabiliyor. Peki, emeklilere emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?



Emeklilere emlak vergisi muafiyet şartları!

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından her sene ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde yalnız meskenler için muafiyet bulunuyor.


Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da nitelendirilen bu uygulamadan geliri olmayan ve 200 metrekareden büyük olmayan mesken sahipleri yararlanabiliyor. Vergi muafiyeti için bağlı olunan belediyeye giderek bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek kimseler arasında emekliler de bulunuyor. Peki, emeklilere emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?


Emlak vergisi emekli muafiyeti şartları..

200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip emeklilerin yıl içinde emekli olması halinde, vergi muafiyeti takip eden yıldan itibaren başlıyor.


Ancak emekli olduğu halde başka bir işte çalışanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor. Diğer koşullar şu şekilde sıralanıyor;


- Yıl içinde emekli olanlar, takip eden yılın başından itibaren sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


- Emekli eşlerden birinin adına kayıtlı birden fazla gayrimenkulün bulunması, diğer eşin indirimli bina vergisi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.


- Emekli olup, başka bir işte çalışanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor.


- Tek bir konutu olan emekli, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının evleri olması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


- Emekli bir kişi, sahibi olduğu tek konutu işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya verirse sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.


- Yalnızca emekli maaşı bulunan emekli eş ile hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden ev hanımı diğer eşin birer adet eve sahip olması durumunda; eğer evlerden birinde ikamet edilip diğer ev kiraya verilirse kiraya verilen evin kira getirisi dolayısıyla emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.


- Yurtdışından emekli olanlar da Türkiye’de 200 metrekareden küçük tek evi olması halinde sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.



Emlak vergisi iadesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön