18 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ileride yapılacak tapu devir işlemi için alıcı ve satıcı arasında imzalanıyor. Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir?



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir gayrimenkulün satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme oluyor. Bu sözleşme ileride yapılacak tapu devir işlemi için alıcı ve satıcı arasında imzalanıyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde tarafların hak ve sorumlulukları ile satışa ilişkin bilgilere yer veriliyor. 


Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için bazı koşullara uygun olarak hazırlanmış olması gerekiyor. Peki, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şartları nelerdir?


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçerlilik şartları


- Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin, Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre noterde düzenlenmesi gerekiyor. Sözleşmeye her iki tarafın da iradesinin açıkça ortaya koyması gerekiyor. Tek taraflı bir irade beyanı içeren belge satış vaadi sözleşmesi olarak değerlendirilemiyor.


- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliğinin diğer şartı ise taşınmazın belirli veya belirlenebilir olması olarak karşımıza çıkıyor. 


Yargıtay 14.Hukuk Dairesi E.2003/8604 K.2004/1301 01.03.2004 tarihli kararında bu konu şu şekilde açıklanıyor: “satış vaadine konu taşınmazların mahkemece yapılacak inceleme sonucu teşhis ve tayini mümkün olmuşsa bu durumda belirli olma özelliğinin var olduğu söylenebilir. 


Sözleşmelerin yerine getirilmesine olanak verecek biçimde yorumlanması asıl olduğundan, satış vaadi sözleşmesinde de bu sözleşmeye konu taşınmazların genel ve kapsamlı bir biçimde gösterilmesi halinde sözleşme ve dışındaki başka delillerle hangi yer olduğu anlaşılabiliyorsa, sözleşmeye konu taşınmazın belirli ya da belirtilebilir olma unsurunu taşıdığının kabulü gerekir”.  


- Satış vaadi sözleşmesinin temel geçerlilik şartlarından bir diğeri ise satış bedeline sözleşmede yer verilmiş olmasıdır. Satış vaadi sözleşmesi ile belirlenen satış bedelinin ödenmesi ile vaad edilen taraf sözleşmeye dayanarak tapu iptali ve tescili isteminde bulunabiliyor. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön