28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü Bitcoin'e sıcak bakıyor!

Gayrimenkul sektörü Bitcoin'e sıcak bakıyor!

Gayrimenkul sektörü, dünyada yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 400 değer kazanan Bitcoin'e sıcak bakıyor. Bitcoin’in Dolar ve Euro’nun rakibi olacağı iddiaları tartışılıyor.. 



2017 yılı hiç tartışmasız bitcoin yılı oldu. Yaklaşık 10 yıl önce çıkarılmasına rağmen * uzun süre sınırlı bir çevreye sıkışıp kalan yeni çağın sanal para biriminin ismini artık neredeyse duymayan kalmadı. Tabii bunda en büyük etken, bitcoin’in yılbaşından bu güne yüzde 400’ü aşan değer artışıyla tarihi zirvesi olan 5.220 dolara çıkması oldu. Hiçbir yatırım aracının ulaşamadığı bu muhteşem getiri herkesin ilgisini çekiyor. Artık finansal okuryazarlığı olsun olmasın herkes bitcoin’i ismen de olsa biliyor. Ancak yine de bitcoin nedir, bitcoin madencileri kimlerdir, bitcoin işlem platformu blockchain nasıl işler, sorularının yanıtını hala çok az insan biliyor. Üstelik bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil tüm dünyada da benzer bir durum söz konusu.

 

Bitcoin’le ilgili çıkan yazılara baktığımızda, ilk satırlar genellikle “2008 yılında Sa-toshi Nakamato tarafından ortaya çıkartılan kripto para” diye başlıyor. Ancak ne hikmetse daha Satoshi Nakamato’yu gören olmadı!.. Bu gizemli para son yıllarda yüksek getirisinin dışında global düzeyde tartışmaların da odağına yerleşti. Dijital dünyanın temsilcilerine göre çok uzun değil hatta orta vadede bitcoin dünyanın rezerv para birimi ABD Doları ve Avrupa para birimi Euro’nun tahtına oturacak. Ancak görünen o ki kamu otoriteleri, regülatörler ve finans kesimleri hala kripto para bitcoin’e mesafeli duruyor.

 

Buna karşın ufak adımlarla da olsa kamu ve kurumsal tarafta bitcoin’e hazırlıklar başlamış durumda. Örneğin ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) “Bitcoin’i kabul ediyorum” dedi. Ancak kurum “Bu bir para değil emtiadır” şartı koyuyor. Buna karşın Japonya bitcoin ve tüm kripto para birimlerini para olarak kabul ediyor. Diğer ülkeler ise bu konuda henüz bir açıklama yapmış değiller. Sonuçta hala bitcoin para birimi mi, yoksa yatırım aracı mı konusunda alınmış herhangi bir ortak karar yok.

 

YASAL ALTYAPI HENÜZ YOK


Gelelim çağın sanal para birimi bitcoin’e. “Bitcoin nasıl üretiliyor, bitcoin madenciliği nedir?” soruları bu yazının ana konusu değil ancak çok basitçe anlatmak gerekirse bitcoin aslmda bir algoritma. Bu bilgisayarınızın işlemcilerini yoran bir matematik formül. Bunu her çözdüğünüzde ızamyoTMinuz. Başka bir deyişle bitcoin kazanıyorsunuz. Bu ödülün ka-zanılabilmesi içinse blockchain’e entegre olunması gerekiyor.
İşte bitcoin yapısı en basit anlatımıyla bu şekilde çalışıyor. Ancak herkes bitcoin madencisi olamaz ve bitcoin çıkartamaz. Siz de yasal prosedürleri daha belli olmadığı için aslında birer web sitesi olan bitcoin borsalanna başvurup bitcoin alımı yapabilirsiniz. Bu konuda bir de minik bilgi verelim. Dünyada son verilere göre günlük işlem hacmi bin doları aşan toplam 400 civarı bitcoin borsası bulunuyor.

 

GAYRIMENKULCÜLER SICAK BAKIYOR


Bitcoin kripto bir para ve önümüzdeki dönem ticarette ön plana çıkacağına yönelik beklentiler oldukça kuvvetli. Hatta haberimizin başında da belirttiğimiz gibi bugün artık Bitcoin’in dolar ve euro’nun rakibi olacağı iddiaları tartışılıyor.

Türkiye’de Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kullanmaya en sıcak bakan sektör ise gayrimenkul. Şifrelenmiş dijital para birimi bitcoin ve arkasındaki sistem blockcha-in teknolojisinin, özellikle emlak alım satım ve kiralama işlemlerini daha güvenli hale getireceğini söyleyen Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan; “Blockchain teknolojisi, açık mimari yapısı ve genel kabul görmüş protokol çerçeveleri emlak işlemlerinin hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve sahtekârlıkların önlenmesinde büyük avantajlar sağlayacak” diyor. Emlak sektöründe dolandırıcılık vakalarına çok sık rastlandığını hatırlatan Kayhan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Dolandırıcılık, sektörümüzün en ciddi sorunlarından biri. Emlak sektöründe özellikle tapu işlemlerinde evrakta veya kimlikte sahtecilik gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Blockchain, alıcının parasını içeride tutarken satıcının dijital sahiplik sertifikasını da sistemde saklıyor. Böylece alıcının ödeme yapmaması veya satıcının kendisine ait olmayan bir gayrimenkulü satması gibi risklerin önüne geçiliyor. Bu teknoloji güvenilirliğini; dijital olarak imzalanması, şifrelenmesi ve kopyalanama-ması gibi özellikleriyle sağlıyor.”


Sektör temsilcilerine göre bitcoin gayrimenkul sektörünün dışında perakende sektöründe de önümüzdeki dönemde alım satımlarda kullanılabilecek.


Para

 


Geri Dön