23 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü büyüyen Türkiye için stratejik öneme sahip!

Gayrimenkul sektörü büyüyen Türkiye için stratejik öneme sahip!

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ( GYODER ) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Aziz Torun'un mesajı..



Bildiğiniz gibi gayrimenkul sektörü ekonomimizin büyümesine paralel hızla gelişiyor. Son 10 - 12 yıldaki siyasi ve ekonomik istikrar, tek haneli enflasyon, faiz oranları ve uzun vadeli kredi imkanları konut alımlarını ve gayrimenkul proje finansmanı kolaylaştırdı. Bu da sektöre büyüme ve ivme kazandırdı. Özellikle son yıllarda artan yatırımlar ve dünya ölçeğinde gerçekleştirilen projelerle sektör Türkiye büyüme ortalamasının üzerinde büyüdü.


Gayrimenkul sektörü zannedildiği gibi durağan bir rant kapısı değil, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren, reel bir sektör haline geldi. Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan gayrimenkul sektörü, ilgili olduğu 200’e yakın alt sektöre ve dolaylı olarak milyonlarca kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu sebeple büyüyen ve gelişen Türkiye için gayrimenkul sektörü stratejik öneme sahip ve her daim gelişme potansiyeli olan bir sektördür.


Gayrimenkul sektörü olarak “yap-sat”a dayalı bir finansman modeli uzun vadede sektörü zorlayacaktır. Güçlü finansal yapılar oluşturulması için sermaye piyasası araçları yanında, güçlü iş ortaklıklarına da açık olmalıyız. Bunun içinde şirketlerimizi kurumsal ve şeffaf yapılara kavuşturmalıyız. Sektör olarak planlarımızı hep iyimser tahminlere göre yapma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Planlarımıza (b) şıkkını da eklemeliyiz. Gelişim, değişim, dönüşümü bir strateji ile gerçekleştirmeliyiz. Çok önemli bir kısmı deprem kuşağında olan ve yapı stokunun %75’i deprem riski taşıyan bir ülke olarak, sağlıksız binaları yenilerken ülke bazında, kentsel dönüşüm stratejisini geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlamalıyız. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçlarına göre planlamalı,geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. Gayrimenkulde ürün çeşitliliği sağlamalıyız. Marka şehirler oluşturmalıyız. Finansal çeşitlilik sağlamalıyız. Tüm bunların gerçekleştirilmesinde sektörümüz önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. "Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu" GYODER olarak biz de sorumluluklarımızın bilinciyle sektöre katma değer sağlayacak düzeyde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. GYODER olarak arzumuz sektörümüzün mevcut durumunu masaya yatırmak ve geleceğini hep beraber tasarlamaktır.


Saygılarımla,

Aziz TORUN

Yönetim Kurulu Başkanı


Geri Dön