18 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü kayıt altına alınacak!

Gayrimenkul sektörü kayıt altına alınacak!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği TÜGEM, teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa sponsorluğunda Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çalıştayını gerçekleştirdi.



12 Haziran 2018 tarihinde The Green Park Hotel Bostancı‘da gerçekleştirilen çalıştaya Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, KW Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Avukat Erdal Avcı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdür Yardımcısı Adem Başar konuşmacı olarak katılım gösterdiler. 

Amaç sektörü tanımlı hale getirmek

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği oluştururken sektörü tanımlı hale getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Adem Başar, gayrimenkul sektöründen uzmanların katkılarıyla düzenledikleri standart ve kuralların sektörü kayıt altına alacağını söyledi. Normal yönetmelik süreçlerinin yaklaşık bir ayda tamamlandığını ifade eden Başar, ancak Bakanlığın ilgili tüm tarafların görüş ve bilgilerine başvurması nedeniyle Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 6–7 aylık bir süreç içinde tamamlandığını söyledi. 

Gayrimenkul sektörü kayıt altına alınacak!

Yönetmeliği hayata geçirmenin işin kolay kısmı olduğunu dile getiren Başar, esas sürecin sektörü gerçek anlamda tanımlı hale getirmek için tüm kesimlerin yarar sağlayacağı bir düzene oturtmak olduğunu, zaman içinde alınan geri dönüşlerle yönetmeliğin çok daha sağlam bir zemine sahip olacağını vurguladı. 
24 maddelik yönetmeliğin birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiğini söyleyen Başar, sektörün sistematik bir düzen içinde yürütülmesini hedefleyen yönetmeliğin yenilikleri arasında belirli şartları talep eden yetki belgesinin alınması, gerçek ya da tüzel kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasının zorunlu hale getirilmesi, fiziksel mekanların düzenlenmesi, etik kurallar başta olmak üzere düzenleyici ilkelerin getirilmesi, sözleşme türlerine açıklık getirilmesi ve hizmet bedelinin belirlenmesi olduğunu kaydetti. 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin genel çerçevesi hakkında bir sunum gerçekleştiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yetki belgesi alımı, taşınmaz ticaretinde uygulanacak ilke ve kurallar, mesleki geçerlilik belgesi, taşınmaz ticaretine konu hizmetler, yetkilendirme sözleşmeleri, alım satıma aracılık sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesi, hizmet ortaklığı sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, hizmet bedeli ve çeşitli hükümler hakkında katılımcılara bilgi aktardı. 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin sektör açısından devrim niteliğinde bir düzenleme olduğunun altını çizen KW Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, bu aşamadan sonra meslek mensuplarının çok daha yoğun destek vermesi gerektiğini vurguladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kadrosunun yetkin uzmanlardan oluştuğunu söyleyen Erol, yönetmeliğin bürokratik düzende olduğu gibi yukarıdan inme gerçekleşmediğini, taslak yönetmeliğin sektör aktörlerinden alınan geri dönüşlerle oluşturulduğunu belirtti. 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği hukukçu gözüyle değerlendiren Avukat Erdal Avcı ise, Bakanlığın son dönemde çok sayıda yönetmelik çıkardığını, bu yönetmeliklerin ortak yönünün sektörel tarafların dikkate alınması olduğunu kaydetti. Yönetmeliği başarılı bulduğunu ve sektöre çok ciddi etki sağlayacağını ifade eden Avcı, hukuk açısından yönetmelikte en fazla önem taşıyan başlıkların yazılılık şartı, denetim, eğitim ve kalite olduğunu belirtti. 
 


Geri Dön