24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama!

Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama!

Gayrimenkul sermaye iradı, taşınmaz malların kiralamasında elde edilen gelirler için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır? İşte gayrimenkul sermaye iradı hesaplama formülü..



Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama!

Gayrimenkul sermaye iradı, taşınmaz malların kiralamasında elde edilen gelirler için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi, bir önceki sene içerisinde elde edilen taşınmaz geliri için ödeniyor. Buna göre bu sene 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında elde edilen kira geliri için vergi ödeniyor. Peki gayrimenkul sermaye iradı nasıl hesaplanır?


Vergi ödemeleri için öncelikle istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler, vergi yükümlüsü oluyor.


2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri, Mart ayında yapılırken; ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. 


Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama hesaplama..

Kira gelir vergisi için ödenecek gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar” bölümünden yararlanarak öğrenilebiliyor: www.gib.gov.tr - Ana Sayfa - İnternet Vergi Dairesi - Hesaplamalar - GMSİ


Gayrimenkul Sermaye İradı Hesaplama programı

Beyanname Dönemi

2013

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  3200

Kalan


İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi


Gayrimenkul sermaye iradı ikinci taksiti ne zaman ödenir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön