29 / 03 / 2024

Gayrimenkul vergileri Torba Yasa ile şekillendi!

Gayrimenkul vergileri Torba Yasa ile şekillendi!

Gayrimenkul vergileri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Torba Tasarı, bazı değişikliklerle Plan ve bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. İşte gayrimenkul vergilerinde yapılan düzenlemeler..



Torba Tasarı, bazı değişikliklerle Plan ve bütçe Komisyonu'nda kabul edildi ve büyük ölçüde şekillenmiş oldu. Önümüzde Genel Kurul görüşmeleri var. Tasarı o kadar uzun ki bir seferde tümünü ayrıntılarıyla ele almak mümkün değil. Bu nedenle vergi mevduatında yapılması planlanan önemli değişiklikleri Komisyon raporunu baz alarak özetlemeye çalıştık.

 

Eylül sonunda Meclis’e sunulan torba yasa tasarısı, o günden bu yana gündemden hiç düşmedi. Başta motorlu taşıt vergisindeki artışlar olmak üzere birçok vergisel düzenleme kamuoyunda tartışıldı, tartışılmaya da devam ediyor. Tasan, geçtiğimiz günlerde bazı değişikliklerle Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi ve büyük ölçüde şekillenmiş oldu. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerin ardından bu ay yasalaşması bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın onaylaması durumunda da Resmi Gazete’de yayımlanarak genel olarak yayım tarihinde yürürlüğe girmiş olacak.

 

Tasarı o kadar uzun ki bu yazımızda tüm değişiklikleri ayrıntılarıyla ele almamız mümkün değil. Bu nedenle biz de vergi mevzuatında yapılması planlanan önemli değişiklikleri Komisyon Raporu’nu baz alarak özetlemeye çalıştık. İşte Ekonomist Dergisi'nde yer alan gayrimenkul vergileri düzenlemeleri:

 

GELİR VERGİSİ


1- Gelir vergisi tarifesinin 3’üncü gelir dilimine uygulanan yüzde 27’lik oranın yüzde 30’a çıkarılmasını öngören düzenleme, komisyondaki görüşmeler sırasında tasarı metninden çıkarıldı.

 

2- Kira gelirlerini (gayrimenkul sermaye iradı) beyan eden mükelleflerin götürü gider uygulamasında kullandıkları yüzde 25’lik oranın yüzde 15’e düşürülmesi öngörülüyor. Böylelikle kira beyan eden ve götürü gider yöntemini seçen mükelleflerin indirebileceği gider tutarı azalacağından, ödeyecekleri vergileri de artmış olacak. Hatta bu yeni oran 2017 gelirlerinin beyanında da kullanılacak.

 

3- 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri gelir vergisi tarifesi nedeniyle 1.404,06 TL’nin altına düşen ücretliler için, 1.404,06 TL’nin altına düşen tutarın ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisi imkanı getiriliyor. 2016 yılında da benzer bir uygulama yapılmıştı. 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren geçerli olacak.

 

EMLAK VERGİSİ


1- Bu yıl takdir komisyonları tarafından emlak vergilerine baz olmak üzere 2018 yılı için arsa ve arazi birim metrekare değerleri belirlenmişti. Bazı yerlerde geçen yıla göre çok yüksek belirlenen bu değerler itirazları da beraberinde getirmişti. Tasarıyla bu artışlara bir sınır getirilmesi öngörülüyor. Buna göre takdir komisyonları tarafından 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 yılı değerlerinin yüzde 50 fazlasını, aşması durumunda, 2018 yılında emlak vergileri hesaplanırken 2017 yılı değerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

 


Geri Dön