19 / 03 / 2024

Gayrimenkul yatırımı için en doğru zamandayız!

Gayrimenkul yatırımı için en doğru zamandayız!

TÜİK tarafından 2018 Nisan ayı konut satış verileri açıklandı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri KDV, tapu harcı, konut kredilerinde faiz indirimleri ve kampanyalarla birlikte önümüzdeki dönemde konut satışlarının artan bir ivme yakalayacağını öngörüyor.



TÜİK tarafından 2018 Nisan ayı konut satış verileri açıklandı. 2018 Nisan ayında toplam 103 bin 87 konut satışı gerçekleştirildi. 

Kiler GYOKiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil ve ERA Gayrimenkul Türkiye Franchise Kanal Direktörü Kadir Tümen’in Nisan ayı konut satış rakamlarını değerlendirdiler. 

Genel Müdürü Tarık Gürdil: 
Desteklerle birlikte satışlar artacaktır

Gayrimenkul yatırımı için en doğru zamandayız!

Son olarak açıklanan konut satış rakamlarına baktığımızda Türkiye genelinde konut satışları 2018 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 oranında azaldığını görüyoruz. Geçen yılın ilk aylarında artış gösteren konut satışları Şubat ve Mart aylarında sırası ile yüzde 5 ve yüzde 14 kayıp yaşamıştı. Bu düşüşte en önemli faktör; kredi faizlerinin yaklaşık 9 yılın zirvesi olan yüzde 1.25 seviyelerine çıkmasıydı. Aynı ivme bu yılın ilk aylarında da kredili konut talebinin hız kesmesiyle devam etti. Son olarak hükümetimizin gayrimenkul sektöründeki durgunluğu canlandırmak amacıyla aldığı önlemlerin sektör açısından bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Önce KDV ve tapu harcında indirim yapıldı ardından konut kredi faizi 0.98’e çekildi. Hükümetimizin desteğiyle gayrimenkul sektörü temsilcileri bir araya gelerek indirim kararı aldık. 1 ay boyunca yüzde 5 peşinatla 120 aya kadar 0,98 vade ve yüzde 20 indirim yapılacak. Ev sahibi olmak isteyenlerin bu fırsatları kaçırmaması gerektiğini  düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda yapılan 120 ay ve 240 ay vade kampanyası ile konut satışlarında ciddi artış yaşanmıştı. Bu yeni kampanya ile de yeni bir ivme yakalanacak. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi ile birlikte, bekleyen konut alıcıları harekete geçmeye başladı. Satış ofislerimize gelip fiyat ve taksit bilgisi alanların sayısı geçen aya göre şimdiden önemli oranlarda artış gösterdi. Gelemeyenler ise telefonla arayıp bilgi alıyor. Bu hareketliliğin satış rakamlarına yansıması halinde sektörümüz geçen yılın daha üzerinde bir büyüme hızına rahatlıkla ulaşabilir.

ERA Gayrimenkul Türkiye Franchise Kanal Direktörü Kadir Tümen:
Gayrimenkul yatırımı için en doğru zamandayız

Gayrimenkul yatırımı için en doğru zamandayız!

Son aylarda yaşanan siyasi konjonktürdeki dalgalanmalar, seçim kararı ve kurun yükselmesi; konut satışlarını genel olarak etkilemekle birlikte, özellikle konut kredisi faiz oranları aşağıya çekilmeden önce yatırımı nakitte olan yatırımcılar için ciddi bir fırsat dönemi yarattı diyebiliriz. Özellikle, ticari gayrimenkullerde uygun fiyatlar oluştu, amortismanlar 12 senelere kadar geriledi. Durum böyle olunca ciddi bir alım fırsatı oluştuğunu söyleyebiliriz. Tabi, kredi ile alım yapabilecek müşteriler bu dönemde stabil kalmayı tercih ettiler. Lakin son kredi faiz oranı indirimi, büyük inşaat firmalarının ortak açıklamaları ile birlikte konut pazarının geçtiğimiz aya nazaran daha hareketli olabileceğini tahmin etmekteyiz. Seçim sonrası artması muhtemel konut kredisi faizleri, bu dönemde konut ihtiyacı olan kişiler tarafından iyi değerlendirilmeli. Gayrimenkul pazarının özellikle bu dönemde belli fırsatlar içerdiğini göz önünde bulundurarak, alım yapmanın doğru bir zaman olduğunu söylemekle birlikte, yapılacak yatırımın doğru danışmanlık hizmeti alınarak yapılması, bu dönemde çok daha önemli bir hale gelmiş durumda. Dolayısıyla, doğru danışmanlık, doğru zaman, doğru yatırım yüksek kazanç demek oluyor.
 


Geri Dön