26 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımları 2016 düzeyinde!

Gayrimenkul yatırımları 2016 düzeyinde!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında, Mart ayı cari işlemler açığını değerlendirdi. Gayrimenkul sektöründe Mart ayı cari işlemler açığı eski seviyesine ulaştı.



Mart ayı cari işlemler açığı tahmin edilenden daha düşük çıktı. Geçen yılın mart ayına göre bu martta yüzde 18 azalan cari işlemler açığı 3.057 milyon dolara indi. Yıllık cari açık da 33.7 milyar dolardan 33 milyar dolara geriledi. Ödemeler dengesinin bu verileri madalyonun iyi yüzünü gösteriyor.


- Madalyonun arka yüzü ise sıkıntılı. Çünkü beklentilerin altında çıkan cari açığın 2.5 milyar dolarlık kısmını mart ayında rezervlerle finanse ettik. TCMB rezervlerinin son 7 yılın en düşük düzeyine inmesinin bir nedeni bu.


- Ödemeler dengesinin finansman tarafında doğrudan yatırımlarda, portföy yatırımlarında ve hatta turizm gelirlerinde sıkıntı yok. Bu kalemlerin tümünde bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre artış var. Gayrimenkul yatırımları da milyar doları aşarak geçen yılki düzeyini yakaladı.


- Sorun hem bankaların hem de reel sektör şirketlerinin yurtdışına net bazda borç ödemesinden kaynaklanıyor. Bitişikteki tablodan görülebileceği gibi, geçen yılın ilk çeyreğinde bu kalemlerin yer aldığı “diğer yatırımlar”dan 6.5 milyar dolarlık net kaynak girişi varken, bu yıl rakam 2.1 milyar dolara düştü. Buradaki azalma yüzde 67 gibi dramatik düzeyde. Anlaşılan referandum öncesinde siyasi belirsizlikten dolayı dışarıdan kaynak bulmada zorlandık hatta net borç ödedik. Bu dönem için dış borç stoku azalma gösterebilir.


- İkinci sorun da net hata noksan kalemi ile genelde kaynak girişi görülürken mart ayında 1.1 milyar doları bulan çıkışın olmasında.


- Bütün bunların gelip vurduğu yer resmi rezervler. Mart ayı açığı rezervlerden 2.5 milyar dolar kullanılarak finanse edildi. Yılın ilk çeyreğinde bu rakam 4 milyar dolara vardı. Geçen yılın aynı döneminde rezervlerde erime değil, 2.1 milyar dolarlık artış vardı. Açığın rezervlerden karşılanma durumu devam ederse sıkıntı da giderek büyüyecek. Ama referandum sonrasında durumun değiştiğine yönelik veriler çıkmaya başladı. Bu da işin pozitif yanı.



 Gayrimenkul yatırımları 2016 düzeyinde!



Abdurrahman YILDIRIM/Habertürk


Geri Dön