16 / 04 / 2024

Gayrimenkulde sahteciliğe Tapu Aracılık Lisansı ayarı!

Gayrimenkulde sahteciliğe Tapu Aracılık Lisansı ayarı!

REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci, gayrimenkul sektörünün hızlı gelişmesi ve tapulardaki işlem yükünün her geçen gün artmasından dolayı tapu aracılık hizmetlerinin gerekliliğine değindi.



“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün, taşınmaza yönelik aracılık faaliyetleri kapsamında, lisanslı uzman kişilerin belirlenerek, bu kişilerin vatandaşa rehberlik hizmeti sunmasına ilişkin ‘Tapu Aracılık Lisansı’ askıda kaldı. Ocak 2013’te yürürlüğe girmesi planlanan sistemle ilgili herhangi bir gelişme kaydedilemedi. REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci, “Sınavda başarı sağlayıp, tapu aracılık lisansını alan kişiler yemin edip, mazbata alacaklardı. Böylelikle bu lisansa sahip yetkili kişiler kontrolünde gerçekleştirilen işlemlerin reel değeri üzerinden harçların ödenmesi sağlanacaktı” dedi.


REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci, gayrimenkul sektörünün hızlı gelişmesi ve tapulardaki işlem yükünün her geçen gün artmasından dolayı tapu aracılık hizmetlerinin gerekliliğine değindi. Müslüm Deveci, “kanun çıktı ancak henüz yönetmenlik çıkmadı” dedi. Deveci, tapu aracılık lisansı alacak kişilerin en az iki yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yapacağı sınavdan başarılı olunması gerektiğinin altını çizdi.


Alım-Satım İşlemlerinde Gerçek Değerler

Müslüm Deveci, bu yetkinin, lisanslı kişilere verilmesiyle tapu dairelerinde yaşanan sıkıntıların hafifleyerek, alım – satım işlemlerinde gerçek değerlerin ortaya çıkacağını vurguluyor. Tapu aracılık lisans eğitimindeki konulara da değinen Müslüm Deveci,  imar, kat mülkiyeti, tapu, kadastro, miras, aile ve kişiler hukuku, vergi, harç, döner sermaye ve medeni hukuk gibi detaylı eğitim programının olduğunu söyledi.



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, taşınmaza yönelik aracılık faaliyetleri kapsamında, lisanslı uzman kişilerin belirlenerek, bu kişilerin vatandaşa rehberlik hizmeti sunmasına ilişkin 'Tapu Aracılık Lisansı' askıda kaldı. Ocak 2013'te yürürlüğe girmesi planlanan sistemle ilgili bir gelişme kaydedilemedi. REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkam Müslüm Deveci, "Sınavda başarı sağlayıp, tapu aracılık lisansını alan kişiler yemin edip, mazbata alacaklardı. Böylelikle bu lisansa sahip yetkili kişiler kontrolünde gerçekleştirilen işlemlerin reel değeri üzerinden harçların ödenmesi sağlanacaktı" dedi. Deveci, bu yetkinin, lisanslı kişilere verilmesiyle tapuda yaşanan sıkıntıların hafifleyerek, alım- satım işlemlerinde gerçek değerlerin ortaya çıkacağım vurguluyor. 


Dünya


Geri Dön