28 / 03 / 2024

Gayrimenkulde üretim maliyetleri düşürülmeli!

Gayrimenkulde üretim maliyetleri düşürülmeli!

Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, son zamanlarda gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründe kalıcı çözüm için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründe KDV’de yeni bir model devreye alınıyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, son zamanlarda gündemden düşmeyen gayrimenkul sektöründeki değer artış hızının azalacağını, ancak kalıcı çözüm için üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Gayrimenkulde üretim maliyetleri düşürülmeli!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul sektöründe yaz aylarının sonuna kadar normalleşmeyi beklemediklerini kaydeden Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Konutta ikili KDV sisteminin getirilmesi planlanıyor. Mevcut KDV sisteminde 150 metrekareye kadar semte göre değişmek üzere %1 ile %8 arasında, 150 metrekarenin üzerinde ise %18 KDV uygulanıyor. Yeni sistemde, 150 metrekareye kadar %8, 150 metrekareden büyük konutlar için ise ikili KDV sistemi uygulanacak. Örneğin 160 metrekare olan bir konut için 150 metrekareye kadar %8, üzerindeki 10 metrekare için ise %18 KDV uygulanacak. Bu yeni KDV modeli ile değer artışı çok etkilenmeyecektir. Analizlerimize göre önümüzdeki dönemde değer artışının hızı azalacak ama artış devam edecek. Bunun nedeni ise gayrimenkulün, enflasyondan doğrudan etkilenen bir sektör olması.” 

Gayrimenkulde üretim maliyetleri düşürülmeli!

Gündemden düşmeyen gayrimenkul değer artışındaki temel nedenin üretim maliyetindeki artış olduğunu kaydeden Görkem Öğüt; “Konutta değer artışına uzun vadeli ve kalıcı çözüm için üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik aksiyonlar alınmalı. Çünkü üretimdeki maliyetler belli çarpanlarla son fiyata yansıyor. Eğer sorunu kökten çözerseniz indirim miktarı da daha büyük olacaktır. Son dönemdeki yüksek değer artışları ve mortgage faizlerinin yüksek olması sonucunda gayrimenkulde yatırım eğiliminin daha küçük ve 1 milyon TL’nin altındaki gayrimenkullere yöneldiğini gözlemliyoruz. İnsanlar en güvenli liman olarak hala gayrimenkulü görüyor.  Tüketiciler, Mortgage faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle, değeri 3-5 milyonları bulmuş 3+1 dairelerden ziyade nakit olarak alabilecekleri gelişmekte olan bölgelerdeki daha küçük konutlara veya arsa/arazi yatırımına yöneliyorlar. 1+1 veya 1+0 dairelere de yatırım amaçlı bir talep artışı olduğunu gözlemliyoruz.

Bir yıllık döviz artışına bakıldığında Dolarda yüzde 61,82, Euroda yüzde 54,80, Sterlin’de ise yüzde 57,12 bir artış olduğu görülüyor. İstanbul’da gayrimenkulde değer artışı yüzde 119,73. Gayrimenkulde dövizin iki katı bir artış var.  Önümüzdeki sene de Türkiye genelinde beklediğimiz artış yüzde 52,51 seviyesinde. Yani sektörde artış azalacak ama devam edecek. “ dedi.

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Geri Dön