26 / 04 / 2024

Gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin!

Gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin!

Tapu harçları emlak değerinden az olmamak üzere gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden ödeniyor. Peki evin gerçek değeri nasıl bulunur? 



Konut alanın hem de satanın zarar etmemesi için doğru rakamın hesaplanması büyük bir önem taşıyor. Ev satarken yüksek fiyat belirlerseniz, talebi ve satışı yavaşlatıp risk alabilirsiniz, düşük fiyat belirlerseniz de zarar edebilirsiniz. Peki evin gerçek değeri nasıl belirlenir?

KARŞILAŞTIRIN

Bir evin fiyatını belirleyen bir çok faktör bulunuyor. Bunlardan biri de karşılaştırma yapmaktır. Satın almak istediğiniz evle aynı veya benzer konumda bulunan diğer satılık evlerle fiyatlarını karşılaştırın. 

Karşılaştırma yapılırken kullanacağınız en iyi yöntem benzer konum ve özelliklere sahip olan konutun birim metrekare fiyatını baz almak olacaktır. Farklı büyüklüklerdeki evleri birbirleriyle karşılaştırıp doğru bedeli bulabilirsiniz.

KİRA DEĞERİNE BAKIN

Evin değeri belirlenirken en çok kullanılan ve en gerçekçi yöntemlerden biri de kira bedelini hesaplamaktır. Konuttan elde edilecek toplam kira geliri, evin değerinin belirlenmesinde büyük önem teşkil ediyor. Evin kira bedelini sahibine kazandırdığı para, toplam kira tutarını belirli çarpanlar kullanarak evin değerini belirleyebilirsiniz. Buna göre, kira bedeli yüksek bir evin değeri daha yüksek, kira bedeli düşük bir evin değeri de daha düşük olması gerekir.

DANIŞIN

Eğer satın almak istediğiniz evin bedelinden emin olamıyorsanız bir uzmana danışmak faydalı olacaktır. Gayrimenkul değerleme şirketlerinden ve emlak danışmanlarından ekspertiz için yardım alabilirsiniz. Son dönemde değerleme şirketleri kendi internet sitelerinde evinizin bazı bilgilerini girdiğiniz de de yardımcı oluyor.

Evin fiyatını belirlerken değerlendirmeniz gereken özellikler bulunuyor. Yeni bina olması, binada asansör bulunması, dairenin ön cephede yer alması, dairenin ışık alan (güney) cephede olması, merkezi konumda bulunması, dairenin ara katta yer alması (çatı, son kat, bodrum, veya 1. kat harici), ortak alanların olması (Spor salonu, sosyal tesis vb.) ulaşım olanaklarının zengin olması ve manzaraya sahip veya önünün açık olması fiyatın artırır ve konutunuzu değerlendirir.

3 başlıkta tapuda gerçek değer - rayiç değer farkı!

Taşınmazların değerini devlet belirleyecek!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön