28 / 03 / 2024

Gaziantep Kale Camisi restore edilecek!

Gaziantep Kale Camisi restore edilecek!

Gaziantep´in Araban ilçesindeki tarihi Kale Camisi´nin restorasyonu için çalışma başlatıldı



Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Denizhanoğulları, ilçe merkezindeki höyük üzerinde yer alan tarihi caminin ve bitişiğindeki tonozlu yapının mimarı ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması için kazı çalışması başlattıklarını söyledi.
        
Kazının Gaziantep Arkeoloji Müzesince, Araban Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirileceğini ifade eden Denizhanoğulları, kazıları, hazırlanacak proje doğrultusunda restorasyon çalışmasının izleyeceğini belirtti.
        
Kazı çalışmalarını yerinde izleyen Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir de caminin turizme kazandırılması çalışmalarına başlanması dolayısıyla mutlu ve heyecanlı olduklarını vurguladı.
        
Özdemir, önemli ölçüde tahrip olan caminin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını ve olumlu sonuç aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
        
"Cami çökme tehlikesi yaşıyordu. Girişimlerimiz sonucunda burada kazı ve restorasyon çalışmaları için izin alındı. Gaziantep Arkeoloji Müzesi başkanlığında kazı çalışması başlatıldı. Çalışmalar sonucunda cami ibadet edilebilecek hale getirilecek."
        
Tarihi caminin kitabesi ve vakfiyesi olmadığından, ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı konusunda kesin bilgi bulunmuyor. Ancak, caminin 12. ve 14. yüzyıllar arasında Selçuklular tarafından yapıldığı, Memluklular ve Osmanlılar tarafından da kullanıldığı tahmin ediliyor.
AA


Geri Dön