25 / 04 / 2024

Gaziantep Şehitkamil Seyrantepe Projesi'nde 966 konutun teslimi yapıldı!

Gaziantep Şehitkamil Seyrantepe Projesi'nde 966 konutun teslimi yapıldı!

T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şehit Kamil Belediyesi işbirliğinde yürütülen Gaziantep Şehitkamil-Seyrantepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen 966 konutun anahtar teslimi yapıldı.



Proje alanın büyüklüğünün 74.494 bin metrekare olduğuna dikkat çeken  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, üç ayrı ihale kapsamında bin 683 konutun ihale edildiğini söyledi. Turan, 388 konut 1. etap ve 578 konut 2. etap kapsamında yapılan toplam 966 konutun sahiplerine teslim edildiğini ifade etti.


Hükümetin aldığı karar çerçevesinde şehirlerdeki, eskimiş, plansız ve sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesi için büyük ölçekli ve kapsamlı projeler yürütüldüğünü kaydeden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, çağdaş kentsel çevrelerin üretilmesi, vatandaşlarımızın daha iyi yaşam koşullarına kavuşması için ülke çapında yürütülen çalışmaların başarıyla devam ettiğini kaydetti.


“Riskli yapılar terörden sonra en önemli problem”


TOKİ Başkanı, sağlıksız, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun, ülkemizin terörden sonra en önemli problem olduğuna dikkat çekerek, “Bu konutlar hem içinde yaşayan vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini tehdit etmekte, hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel teşkil etmektedir” diye konuştu.


“2023’e kadar 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi hedeflendi”


2023 yılına kadar yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğini açıklayan M. Ergün Turan, sözlerini şöyle sürdürdü; Türk ekonomisi de bu büyük değişimi kamu ve özel sektör ile birlikte güçlü bir kentsel yenileme programı ile yürütebilecek konumdadır. Sürdürülebilir, planlı, çevre kalitesini, yapı kalitesini, verimliliği ve sonuçta insanın yaşam kalitesini artıracak bu projeler aynı zamanda şehirlerin tarihi, kültürü ve doğal çevresini de titizlikle koruyarak ve geliştirerek sürdürülecektir. TOKİ olarak bu konuda büyük bir azim ve çaba içindeyiz. Yurt genelinde eşit bir yaklaşımla vatandaş ve kamunun menfaatini koruyan projeler geliştirmekteyiz.


Vatandaşı mağdur etmeden dönüşüm


58 ilde 109 belediye ile kapsamlı bir çalışma yürütmekteyiz. Şimdiye kadar 144 proje bitirilmiştir. Yaklaşık 70 bin konut tamamlanmıştır. 125 proje devam etmektedir. Toplamda kentsel dönüşüm kapsamında biten, devam eden ve projelendirilen konut sayısı 296 bindir. Bu projelerde, kamu menfaati düşünülürken vatandaşlarımız da mağdur edilmeden konut sahibi yapılmakta, köhnemiş bölgeler rehabilite edilmektedir.


“Gaziantep’te 50 bin konutluk proje üzerinde çalışıyoruz”


Gaziantep en çok yatırım yaptığımız ve bundan sonra da büyük projeler başlatacağımız şehirlerin başında gelmektedir. Büyükşehir Belediyemiz ile 50 bin konutluk bir proje üzerinde çalışmaktayız. Hazine’den devraldığımız yaklaşık 5 milyon 600 bin metrekarelik alan üzerinde çalışmalara başlanmıştır. Bin 744 konutta proje aşamasındadır.


TOKİ, şimdiye kadar Gaziantep genelinde toplamda 14 bin 642 konut ihale etmiştir. Bunun yaklaşık 12 bini bitirilmiştir. Ayrıca 5 bölgede Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkâmil Belediyelerimiz ile müştereken başlattığımız yaklaşık 5 bin 600 konutluk dönüşüm projesi bulunmaktadır. Bu konutların büyük kısmı tamamlanmıştır.


Gerek projelerimiz içinde gerekse kamu kuruluşlarıyla yaptığımız protokoller çerçevesinde ayrıca Gaziantep’e, 20 okul, hastane, 3 Sağlık Ocağı, 10 cami, 8 ticaret merkezi, hizmet binası, tekstil ve deri atölyeleri gibi birçok sosyal donatı yapılmıştır.


UEFA standartlarında 33 seyirci kapasiteli stadyum


Gaziantep’e yakışır büyüklükte ve UEFA standartlarında 33 bin seyirci kapasiteli önemli bir stadyum yapmaktayız (seviyesi yüzde 67 civarındadır.) TOKİ olarak şimdiye kadar Gaziantep’e yaptığımız yatırımların bedeli yaklaşık 1 milyar 230 milyon liradır.


TOKİ, 2023 yılına kadar 1 milyon olan konut hedefini Sayın Başbakanımızın direktifleri doğrultusunda bu yıl 1 milyon 200 bine çıkarmıştır. Bu planlama içinde emekli vatandaşlarımıza da yüzde 25 kontenjan ayrılarak 240 ay vadeli ve 250 liradan başlayan taksitlerle konut satmaktayız.


AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül de konuşmasında, TOKİ ile yapılan işbirlikleri sayesinde dar gelirli ailelerin ev sahibi yapıldığını, hizmetlerin herkesi gururlandırdığını belirtti.


Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise kentteki belediyelerin el ele vererek şehrin kentsel dönüşümüne önemli katkılar sağlarken bir yandan da yoksul aileleri ev sahibi yaptığını dile getirdi.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, yapılan konutların kalitesine işaret ederek, “Toplu konutun kaliteli yapılabileceği, kaliteyle birlikte iyi bir hizmet sunulabileceğinin en güzel örneklerinden birini Şehitkamil Belediyesi gösterdi” diye konuştu.


Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da Seyrantepe Konutları'nın Türkiye’de ilk defa modellenen bir uygulama olduğuna işaret ederek, “Özellikle kentsel dönüşüm yapılan noktalarda vatandaşımıza bedelini ödememize rağmen insanların barınacak yerleri olmayınca sıkıntı yaşanıyordu. Biz ‘İpek Yolu Kentsel Dönüşüm’ alanındaki yaklaşık 250 bin metrekarelik bir alanda şu anda yaptığımız kamulaştırma çalışmalarında vatandaşlarımıza kurasız bir şekilde ev verebilmek adına TOKİ ile 75 bin 500 metrekare alan üzerinde bu planlamayı yaptık. Bu planlamayı yaparken özellikle Karşıyaka bölgesinde oturan vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda 2+1 ve 3+1 daire planlaması yaptık. Amacımız, Gaziantep’in yerel dinamiklerine göre hareket etmekti. Burada oturacak vatandaşların istediği doğrultusunda planlama yapmaktı” dedi.


Konuşmaların ardından konut sahiplerine anahtarları teslim edildi.


TOKİ Haber 


Geri Dön