26 / 04 / 2024

Gaziantepli halıcılar Amerika'ya göz dikti!

Gaziantepli halıcılar Amerika'ya göz dikti!

Dünya halı ihracatının yarısından fazlasını elinde tutan Türkiye’nin en büyük alıcı ABD pazarına ihracatının arttırılması hedeflendiğini belirten Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan, her türlü pazar araştırmasını yapıyoruz. dedi...




Dünya halı ihracatının yarısından fazlasını elinde tutan Türkiye’nin en büyük alıcı ABD pazarına ihracatının arttırılması hedeflendiğini belirten Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan, “Halı ihracatındaki payımızı arttırmak ve yeni pazarlar bularak ihracat hedeflerimizi yakalamak için her türlü pazar araştırmasını yapıyoruz.” dedi.


Ekonomi Bakanlığı ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından AB destekli olarak yürütülmekte olan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin önemli çalışmaları ortaya konduğunu ifade eden Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan, Gaziantep Dokuma Makine Halı Sektörü Hedef Pazar Amerika Pazar Araştırması’nın tamamlanarak sektörün faydasına sunulduğunu ifade etti. Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu toplantısı GAİB hizmet binasında Selahaddin Kaplan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya yönetim kurulu üyeleri Ahmet Kaplan, Suat Gölbaşı, Ekrem Algan, Harun Balat, İlyas Öztürkmen, Yusuf Kaplan, Mesut Karademir ve GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer katıldı. Sektörel gelişim ve ihracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda yeni pazarlar bulunması yönündeki çalışmalarda incelendi. Gaziantep Dokuma Makine Halı Sektörü Hedef Pazar Amerika projesiyle ilgili çalışmalarında yapıldığı toplantıda halı sektörüyle ilgili sorunlarda masaya yatırıldı. 5-8 Eylül 2013 tarihinde açılacak olan Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük halı fuarı olan Ortadoğu Halı Fuarı’yla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu. Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan, Avrupa Birliği uzmanları tarafından hazırlanan Gaziantep Dokuma Makine Halı Sektörü Hedef Pazar Amerika projesiyle ilgili sunumun da yapıldığı toplantıda sektörün gelişmesi ve yeni pazarların bulunması yönünde her türlü çalışmayı yürüteceklerini dile getirdi. Kaplan, “Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği bünyesinde kurulmuş olan Kümelenme Bilgi Merkezi, halı sektörünün ihracat potansiyelini artırmayı hedefleyen ABD pazar araştırması çalışmasını tamamladı. Gaziantep halı sektörü ihracat odaklı üretim yapmaktadır. Türkiye dokuma makine halısı ihracatının yüzde 85’i Gaziantepli üreticiler tarafından gerçekleştirilmekte olup, en fazla ihracat Suudi Arabistan ve Irak gibi istikrarlı olmayan ülke pazarlarına yapılmaktadır. Gaziantep halı kümesi, mevcut pazarını çeşitlendirmek ve ABD ve AB ülkeleri gibi istikrarlı pazarlarda varlığını güçlendirmek ihtiyacı duymaktadır.” diye konuştu.     Selahattin Kaplan, Amerika’ya ihracat hedefi ve potansiyeli olan halı üreticisi firmalar ile birlikte pazar araştırması, potansiyel fuarların ve alıcıların belirlenmesi amacıyla uzmanlarla yürüttüğü çalışmalarını tamamlayarak sektörün bilgisine sunulduğunu açıkladı.     Kaplan şunları kaydetti: “Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması Projesi ile de Gaziantep’ten ihraç edilen makine halılarının hedef ülkeler ve ABD’deki alıcılara en karlı ve verimli biçimde satılması esas alınmaktadır. Gaziantep halı üretici ve ihracatçıları, araştırmada yer alan rakip istihbaratı ve alıcı profil analizi sayesinde ABD’deki yeni müşteri bulma, müşteri ve pazar doğrulama konusunda araştırma ve seçimler, elemeler yapabileceklerdir.”     Proje kapsamındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarının sürdürüleceği açıklandı.


Zaman Gazetesi


Geri Dön