23 / 04 / 2024

Gaziantep’te kira fiyatları 8 yılda yüzde 100 arttı!

Gaziantep’te kira fiyatları 8 yılda yüzde 100 arttı!

Türkiye’nin en pahalı şehirleri arasında yer alan Gaziantep’te kira fiyatları her geçen gün artıyor. Bölgede kira fiyatlarındaki artış nedeniyle 8 yılda yüzde 100 zam geldi.



Türkiye’nin en büyük bölgeleri arasında yer olan Gaziantep’te hayat pahalılığı yükseliyor. Bölgede geçmiş yıllara oranla tüm hayat şartları pahalılaşırken, konut kiralarında meydana gelen artışlar vatandaşın bütçesini zora sokuyor. Gazete Ekspres Gazetesi'nde yer alan habere göre; bölgede İbrahim ve Karataş Bölgeleri başta olmak üzere kira fiyatları bin 500 liranın üzerine çıkarken, 8 yıl öncesine göre yüzde 100’ün üzerinde artarak kira fiyatları vatandaşları tedirgin etti.

KİRA ENFLASYONU ORTAYA ÇIKTI

2011'de Suriye’de patlak veren iç savaş sonrasında Gaziantep’te yer alan kiralık ev fiyatları arttı. Bölgede mülteci nüfusunun artması ile birlikte zor durumda olan insanlara kimi ev sahiplerinin evlerini yüksek fiyatlardan kiraya vermesi, kentte kira enflasyonuna neden oldu. Kırsal mahallelerde 250 ila 300 lira arasında değişiklik gösteren kira fiyatları yükselerek 600 liraya ulaşırken, Gaziantep’in en kalabalık bölgeleri olan Karataş ve İbrahimli gibi bölgelerde bu artış daha fazla oldu.

KİRA ORANLARI DENETLENMELİ

Kira artışlarından yakınan vatandaşlar, “Ev kiralarında yaşanan değişim yıllar içerisinde olmadı, kısa süre içerisinde yüzde 10 oranında değişim göstermesi gereken kira miktarları yüzde 50’nin üzerinde yükseldi. 400 lira veren bir vatandaş bir anda ev sahibinin kira ücretini 600 liraya yükseltmesi durumu ile karşı karşıya kaldı. Bu noktada denetim mekanizmalarının devreye girmemesi, kentte kiraların yükselmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ BÜTÇESİNE UYGUN EV BULAMIYOR

Bölgenin en kalabalık nüfuslu mahallesi olan Karataş’ta 2+1 evlerin fiyatları bin 100 liraya denk geliyor. Bin 100 liradan  başlayan ev fiyatları 2 bin liranın üzerine kadar yükselirken, 8 yıl önce bölgede 2+1 ev kiraları 600 lira oldu. Yüzde 100’ü aşan kira enflasyonu nedeniyle vatandaşlar bütçelerine uyguna ev bulamıyorlar. Bölgenin en lüks bölgesi olan İbrahimli Bölgesinde ise kira fiyatlarına güç yetmiyor. 2 bin liradan başlayan kira fiyatları, kat durumuna, evin konumuna göre değişiyor. Kira ücretleri 3 bin liraya ulaştı.

KIRSAL MAHALLELERDE EV KİRALARI 600 LİRA

Dar gelirli ailelerin yaşadığı kırsa mahallelerde de durum aynı. Geçmiş yıllarda 250-300 lira arasında değişiklik gösteren ev kiraları artış göstererek 600 liranın üzerine ulaştı. Dar gelirli ailelerin ikamet ettiği mahallerde artan kira fiyatları nedeniyle dar gelirli aileler için zor günler yaşanıyor. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir ailenin en büyük giderini kira bedeli oluşturuyor.


Geri Dön