19 / 03 / 2024

Yazlık ev fiyatları 3 yılda yüzde 100 arttı!

Yazlık ev fiyatları 3 yılda yüzde 100 arttı!

Yazlık bölgelerde konut fiyatları 3 yılda yüzde 100 arttı. En büyük fiyat artışı Kaş, Alanya, Kemer, Kuşadası ve Bodrum illerinde oldu.



Yaz aylarının gelmesiyle ilgi yazlık evlere yöneldi. Gayrimenkul değerleme şirketi TSKB il il yazlık fiyatlarını inceledi. 

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ikinci el konutlar üzerinden yapılan araştırma kapsamında en uygun fiyatlı yazlık evler Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir’de bulunuyor. Bu illerde ikinci el konutların metrekare fiyatı 2 bin 500 liradan başlangıç gösteriyor. 

En pahalı bölge olan Bodrum’da ise metrekare fiyatı 8-10 bin lira olarak seyrediyor. Antalya'nın Kemer ilçesinde metrekare fiyatı 3 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında değişirken, Kaş’ta 6 bin liradan başlıyıp 8 bin liraya ulaşıyor. İzmir’in en popüler ilçesi Çeşme’de ise metrekare fiyatı 5-6 bin lira arasında değişiyor.

Yapılan araştırma kapsamında son 3 yıldaki fiyat değişimi de incelendi. En fazla değer artışı yüzde 140 ile Kaş’ta olurken, 3 yıl önce 2 bin 500 lira olan metrekare fiyatı bugün 6 bin lirayıı geçiyor. Alanya, Kemer, Kuşadası ve Bodrum’da ise 3 yılda fiyatlar yüzde 100 artış gösterdi.

OTEL YERİNE YAZLIK EV

Artan otel fiyatları sebebiyle bu yıl birçok kişi tatilini yazlık evlerde geçirecek. TSKB tarafından yapılan araştırmalara göre kiralamalarda en yüksek rakamların talep edildiği bölgeler Bodrum ve Çeşme oldu. Çeşme’de aylık kiralama bedeli 10-15 bin lira, Bodrum’da 12-20 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Kiralama bedeli Marmaris’te 5-6 bin, Kuşadası’nda 4-6 bin lirayken, Antalya’da 3-4 bin seviyesine düşüyor. Bodrum’da dünyaca ünlü otel zincirlerinin villalarında ise aylık kiralar 150-200 bin TL’ye ulaşıyor.

Son yıllarda markalı konut üreticilerin en çok tercih ettiği bölgelerden biri Bodrum olarak öne çıktı. Bodrum’da Yalıkavak, Göltürkbükü, Bitez, Gündoğan, Gümüşlük mahallelerinin tercih edildiğini söyleyen gayrimenkul danışmanlık şirketi Era’da ofis sahibi Burcu Güngör Tezal, “Bodrum’da markalı konut projeleri metrekare bazında ortalama 35 bin TL’den başlıyor. Bazı projelerde 65 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bodrum genelinde 3 yılda ortalama yüzde 40 değer artışı oldu. Lüks markalı yeni projelerde bu oran yüzde 100‘lere çıktı” ifadelerini kullandı. 

İzmir’de en çok tercih edilen yazlık bölgenin Çeşme olduğunu sözlerine ekleyen Tezal, yeni ve markalı konutta ortalama metrekare fiyatının 10 bin lira ile 30 bin lira arasında değiştiklik gösterdiğini kaydetti. İzmir’de yazlık almak isteyenlerin diğer tercihinin ise Urla olduğunu söyleyen Tezal, buradaki yeni projelerde de ortalama metrekare fiyatının 5 bin lira olduğunu kaydetti. 

Antalya yazlık ev pazarı hakkında konuşan Tezal, “Antalya’nın en tercih edilen bölgeleri Kaş ve Kalkan daha çok Avrupalı ve İngilizlerin tercihi. Döviz kurundaki artış bu bölgelerde de Avrupalılara avantaj sağladı. Türkler daha çok Kemer, Beldibi ve Çamyuva, Side ve Manavgat ‘ı tercih ediyor. Alanya ise Alman turistlerin tercihi olan bir bölge. Antalya’da yeni projeler yerel, köklü inşaat markaları tarafından yapılıyor. Antalya’da metrekaresi 3-6 bin TL civarında yazlık alınabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yazlık ev fiyatları 3 yılda yüzde 100 arttı!


Geri Dön