28 / 03 / 2024

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı açılıyor!

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı açılıyor!

İstanbulluların uzun zamandır merakla beklediği ulaşım projesi olan Gebze-Halkalı Marmaray Hattı, 10 Mart'ta açılacak.



İstanbul gibi büyük ve kalabalık şehirlerde ulaşım da en önemli sorunlardan biri. Bu sebeple İstanbullular, işlerine ve evlerine hızlıca varmalarını sağlayan her türlü ulaşım hizmetini dört gözle bekliyor. Gebze-Halkalı  Marmaray  Hattı da bunlardan biri. Posta gazetesinden Hülya Çaylak'ın haberine göre, 10 Mart tarihinde  ilk seferini yapması planlanan hat, eskiden 185 dakika olan 76 kilometrelik Gebze- Halkalı arasındaki yolu 115 dakikaya indirecek. Gebze-Halkalı arasında aktarmasız olarak gitme imkanı bulan vatandaşlar, 1 saat 10 dakika zaman kazanacak.

TRAFİK RAHATLAYACAK

Gebze-Pendik-Ayrılıkçeşme- Sirkeci-Zeytinburnu-Bakırköy- Halkalı güzergahından sefer yapacak marmaray hattı hizmete açıldıktan sonra, tek yönde saatte 75 bin, günlük toplamda ise normalde 96 bin aracın taşıyacağı 1.2 milyon yolcuyu taşıyacak. Saatte 28 sefer yapması planlanan 43 istasyonlu hattın bazı istasyonlarında, ana hat trenleri ve yüksek hızlı trenler de duracak. Tamamlandığında İstanbul’daki metro ve tramvayla entegre olacak hattın şehrin iki yakasında sahil ve E-5 trafiğini de büyük ölçüde rahatlatması planlanıyor.

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı açılıyor!

MESAFE KISALACAK

Toplamda 1.4 milyar Euro’luk (yaklaşık 8.3 milyar lira) maliyete sahip yeni hatla, Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikaya, Ayrılıkçeşme- Kazlıçeşme arası 13.5 dakikaya, Söğütlüçeşme- Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı- Bakırköy arası 37 dakikaya inecek. İstanbul’da 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğu, Gebze’den başlayıp Halkalı’ya giden Devlet Demir Yolları’nın banliyö hattının eklenmesiyle 233 kilometreye çıkacak.

ÇALIŞMALAR TAM GAZ

İlk yeraltı metro sistemine Taksim-4. Levent hattının 2000'de hizmete açılması ile sahip olan İstanbul'un raylı sistem ağı geçen yıl itibarıyla 170.05 kilometreye ulaştı. İnşaatı devam eden ve bu yıl hizmete açılması hedeflenen toplamda 110.60 kilometrelik yeni hatlarla birlikte raylı sistemlerin İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatması bekleniyor. Ulaşım yatırımlarının hız kesmeden sürdüğü İstanbul’da, metro yatırımları ile bütün ilçelerin birbirine bağlanması planlanıyor. Yeni hatlarla birlikte şehir içinden merkeze uzak bölgelere kadar ulaşımın da kolaylaşması sağlanacak.

PENDİK'TEN LONDRA'YA

Proje kapsamında Gebze- Söğütlüçeşme ve Halkalı- Kazlıçeşme hatları Marmaray’la birleşecek ve Asya ile Avrupa arasında demir yolu bağlantısı da kurulacak. Ayrıca Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında yüksek hızlı tren de durabilecek. Yük trenleri ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattıyla bağlanacak. Banliyö hattı ayrıca metroya ve tramvay hatlarına da bağlanmış olacak.

HER YERE BAĞLANTI

Gebze-Halkalı Marmaray Hattı tamamlandığında Halkalı istasyonundan Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosuna ve yenikapı-Halkalı hattına, Küçükçekmece’den yenikapı- Hacıosman hattına, Yenikapı’dan Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattına, Ataköy’den İkitelli-Ataköy hattına, Bakırköy’den Bakırköy-Başakşehir hattına, Göztepe’den Göztepe-ümraniye hattına, Üsküdar’dan Üsküdar-Çekmeköy hattına, Bostancı’dan Bostancı-Dudullu hattına, Ayrılık Çeşmesi’nden Kadıköy-Tuzla hattına, Pendik’ten Pendik- Sabiha Gökçen hattına ve Tuzla’dan Kadıköy-Tuzla hattına, Söğütlüçeşme’den büyük İstanbul Tüneli’ne ve Sirkeci’den Kabataş-Bağcılar tramvay hattına ve denizyollarına entegre olunacak.

ESNAF HEYECANLA BEKLİYOR

Projenin sadece trafiği rahatlatması değil aynı zamanda istasyon yapılan ilçelerde de bir hareketlilik yaratması da bekleniyor. Örnek olarak, Bostancı, Suadiye ve Göztepe duraklarıyla birlikte, özellikle son zamanlarda kapanan dükkanlarla gündeme gelen Bağdat Caddesi’nin yeniden canlanması bekleniyor. Durakların bir an önce tamamlanıp insan trafiğinin artmasını bekleyen esnaf, aynı hareketliliğin bütün ilçelerde olabileceğini söylüyor.

 

Halkalı-Gebze banliyö hattında tabelalar takılıyor!


Geri Dön