20 / 04 / 2024

Geçici vergi beyannamesi!

Geçici vergi beyannamesi!

Kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinin ödemeleri gereken geçici vergiler için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor. İşte kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükellefleri için geçici vergi beyannamesi örnekleri...



Geçici vergi beyannamesi!

Kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinin ödemeleri gereken geçici vergiler için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor. Yıl içinde dört ayrı dönem içerisinde ödenen geçici verginin beyan süreleri şu şekilde sıralanıyor:


Geçici vergi ödeme ve beyan süreleri:

Dönem: 1.dönem (Ocak ,Şubat,Mart)

Beyan: 14 Mayıs akşamına kadar

Ödeme: 17 Mayıs akşamına kadar


Dönem: 2.dönem (Nisan,Mayıs,Haz.)

Beyan: 14 Ağustos akşamına kadar

Ödeme: 17 Ağustos akşamına kadar


Dönem: 3.dönem (Temmuz,Ağus.Eylül)

Beyan: 14 Kasım akşamına kadar

Ödeme: 17 Kasım akşamına kadar


Dönem: 4.dönem (Ekim,Kasım,Aralık)

Beyan: 14 Şubat akşamına kadar

Ödeme: 17 Şubat akşamına kadar


Geçici vergi beyannamesi örnekleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resni internet sayfasında yer alıyor. Beyannamelerde, beyannamenin hangi sıfatla verildiği ve kurumun fatura bilgileri gibi bilgilere yer veriliyor.


Geçici vergi muaflıkları:

Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sari inşaat  ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı, noter bulunmayan yerlerde Adalet Bakanlığı’nca geçici yetkili noter  yardımcısı olarak görevlendirilenler geçici vergi ödemezler. 


Ancak yıllara sari inşaat onarma işi yapanlar ile geçici noterlik görevini ifa edenler, bu işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları  nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.


Geçici vergi beyannamesi örneği: 

1. Gelir vergisi mükellefleri geçici vergi beyannamesi için tıklayın


2. Kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi beyannamesi için  tıklayın



Geçici vergi nedir?
Geçici vergi nasıl hesaplanır?



Geri Dön