29 / 03 / 2024

Genç marka Serra maraton koşuyor!

Genç marka Serra maraton koşuyor!

Sektöre yeni girmesine rağmen ihracatını bir yıl içinde yüzde 20 seviyelerine çeken marka, dünya markası olma yolunda tüm hızıyla ilerliyor...




85 milyon Euro’luk bir yatırımla geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Serra’nın Eskişehir’de bulunan 10 milyon metrekarelik üretim kapasitesine sahip İnönü Fabrikası’nda, seramik geleneksel kullanım alanının dışına çıkarak yeni bir boyut kazandı. Sektöre yeni girmesine rağmen ihracatını bir yıl içinde yüzde 20 seviyelerine çeken marka, dünya markası olma yolunda tüm hızıyla ilerliyor.

 

Seranit Yapı Grubu’nun en genç markası Serra’nın Eskişehir’de bulunan İnönü Fabrikası’na bir basın gezisi düzenlendi. 13-14 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen Serra fabrika turuna; Seranit Yapı Grubu Başkanı Hamdi Altunalan, Seranit Yapı Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba ve Seranit Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Abdul Hekim Yakut katıldı.


Geçtiğimiz yıl 85 milyon Euro’luk bir yatırımla hayata geçen Serra İnönü Fabrikası 540 bin metrekare açık alan üzerine 40 bin 500 metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Toplam 10 milyon metrekarelik üretim kapasitesine sahip olan fabrikada; günde 17 bin 500 metrekare, yılda 6 milyon 300 metrekarelik seramik karo üretimi gerçekleştiriliyor.


Fabrika basın turundan önce seramik sektörüne ilişkin görüşlerini aktaran Seranit Yapı Grubu Başkanı Hamdi Altunalan, üretim prosesi içindeki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, oldukça yoğun enerji tüketen alanlardan biri olan seramik sektörüyle ilgili şunları söyledi: “Tüm üretim süreçlerimizde enerji tüketimine ilişkin her türlü önlemi alıyoruz. Ancak enerjinin dolayısıyla doğalgazın ülkemizde çok pahalı olması ve öngörülemeyen zamlar seramik sanayiini de oldukça etkiliyor. Bu açıdan devletin enerji politikaları sektörümüzü yakından ilgilendiriyor.” diyen Altunalan  Avrupa’da sanayi yatırımcılarına devlet tarafından bazı özel uygulamalar yapıldığını ve Türkiye’de de benzer politikaların uygulanmasının seramik sektörü için olumlu yönde bir adım olacağını hatırlattı. Eskişehir Serra ve Bilecik Seranit fabrikalarının yanı sıra önümüzdeki dönem yeni fabrika yatırımlarının da olacağı müjdesini veren Altunalan, özellikle yapı malzemeleri alanına farklı açılımlar getirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.


Seranit Yapı Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba da, Serra markasının doğuşu ve ardından geçen bir yıllık süreçte sektör içindeki yükselişini aktardı. Tasarım, kalite ve teknoloji konusundaki yaklaşımı ve dünya standartlarındaki üretim anlayışı ile yakın bir gelecekte dünya seramik pazarının en önemli oyuncuları arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Baba şunları söyledi: “Serra ile sektöre girişimizden bu yana tam bir yıl geçti. Serra markasını yaratırken, seramik sektörüne katacağımız farklılık ve sektöre kazandırmayı hedeflediğimiz dinamizmi bugün yakaladığımızı düşünüyoruz. Serra, farklı ve büyük ebatları ile sektör profesyonellerine ve tüketicilere daha fazla estetik ve mimari çözüm sunarken, ürünlerde kullanılan teknoloji, kalite, tasarım, renkler ve dokular da sektörde var olan seramik anlayışına da yeni bir boyut getirdi”


Türkiye’den ve dünyadan alanının en iyi tasarımcılarıyla çalıştıklarını da dile getiren Baba, Serra ürünlerinde, tasarımın önde gelen ülkeleri İtalya ve İspanya’dan ünlü tasarımcılarla çalıştıklarını dile getirdi. Yurtdışında 70 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatan Baba ayrıca: “Genç bir marka olmamıza rağmen, ilk yıl ihracatımız yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Hollanda ve Belçika olmak üzere İskandinav ülkeleri, Polonya, Fransa, Sırbistan, Romanya, Suudi Arabistan, BAE, İsrail, Mısır, Libya ve yakın doğu ülkeleri, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Türki Cumhuriyetleri, Hindistan ve Uzakdoğu olmak üzere toplam 70 ülkeye ihracat yapıyoruz.” dedi.


Seranit Üretimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Abdul Hekim Yakut da Serra İnönü Fabrikası’nın üretim süreçlerinden bahsetti. Seramiği Serra ile ilk kez geleneksel kullanım alanının dışına çıkarttıklarını dile getiren Yakut, İnönü Fabrikası’nda seramik kaplama malzemeleri grubunda duvar karosu, sırlı porselen karo, yer karosu ve dekorlu karoların üretimini yaptıklarını belirtti. “Duvar karolarında 90x90, 90x135, 40x80 ve sırlı porselen karoda altıgen ebat sadece Serra’da üretimi gerçekleştirilen ürünler olarak sekterde öne çıkıyor. En son teknoloji ile kurulan, bugün dünyanın ve Avrupa’nın en modern tesisi konumunda olan Serra sektörde fark yaratarak, ilk kez büyük ebatlı ve üç boyutlu duvar karosu seramiklerini digital baskı ile üreten marka oldu. Ar-Ge ve Ür-Ge’ye büyük önem verdiklerini de dile getiren Yakut, Serra İnönü Fabrikası’nda hem maliyetleri düşürmek hem de yerli hammadde kaynaklarını efektif şekilde kullanmak üzere Ar-Ge çalışmalarını yürüttüklerini de hatırlattı. Yakut ayrıca seramik karo üretiminde 13 ayrı hammadde kullandıklarını ve hammaddeleri de biri Ukrayna’dan olmak üzere; İstanbul, Söğüt/Bilecik, Afyon, Balıkesir, Eskişehir, Aydın bölgelerinden temin ettiklerini sözlerine ekledi. 



Geri Dön