25 / 04 / 2024

3. Boğaz Köprüsü ihalesinde sona gelindi!

3. Boğaz Köprüsü ihalesinde sona gelindi!

İstanbul'u 2023'e taşıyacak 3. Boğaz Köprüsü ihalesinde son viraja gelindi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "5-10 gün içinde sonuç çıkar. Köprü 3 yıla biter" dedi



2023 İstanbulu'nun önemli parçalarından biri olan körpü ihalesinde sona gelindi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihaleye gelen 3 teklifin değerlendirilmesinin en geç 10 gün içinde sonuçlanacağını, 3 yılda köprünün tamamlanacağını söyledi. 4 milyar harcanacak köprü bağlantı yollarıyla birlikte 15 milyon insanın hayatını değiştirecek. Yeni şehirler ve yeni istihdam alanları açacak. 


'SÜRATLE BİTİRECEĞİZ' 

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. Köprü'nün biran önce yapılması gerektiğini hatırlatan Yıldırım, işe başladıktan 36-40 ay sonra hem yolu hem köprüyü bitirmek istediklerini bildirdi. Yap-işletdevret modeliyle gerçekleştirilecek proje için devletin kasasından herhangi bir kaynağın kullanılmayacağını ifade eden Yıldırım, "3. Köprü ve onun devamında olan yaklaşık 100 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nun 20 Nisan itibarıyla ihalesi yapıldı. Teklifleri alındı. 5 teklif geldi, ikisi elendi. Şu anda mali teklifler değerlendiriliyor. 3 teklif yarışıyor. Süratli bir biçimde sonuç ortaya çıkacak" diye konuştu. Yıldım, şöyle konuştu: "Artık gerek batıdan doğuya, doğudan batıya transit trafik, gerekse İstanbul içi trafik günden güne ağırlaşmaya başladı. Bir an önce bu köprünün yapılması icap ediyor." 


50 BİN KİŞİYE DOLAYLI İSTİHDAM

Üçüncü Köprü'yü içeren Kuzey Marmara Otoyolu'nun doğrudan en az 10 bin dolaylı da 50 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Projeye ihalede 14 şirketten oluşan 5 konsorsiyum teklif vermişti. Bir firma elenmişti. Cengiz, Kolin, Kalyon, Makyol, İçtaş, Gülermak'ın da olduğu 4 konsorsiyumun teklifi değerlendirmeye almıştı. Daha sonra bir firma da çekilmişti.


LOBİ ÜZÜLMÜŞTÜ

Lobinin başını çeken yayın organları her fırsatta 3. Köprü'nün yapılamayacağını iddia etmişti. İlk ihaleye teklif gelmemesinin ardından harekete geçen Financial Times 'Altyapı ihalelerinde siciliniz parlak değil, proje bütçe açığını artırır' demişti. İkinci ihaleye yerli yabancı şirketlerin akın etmesi üzerine bu kez 'Kaygılıyız' deyip tekliflerin tartışmalı olduğunu öne sürmeye başlamıştı.


135 BİN ARAÇ GARANTİSİ

İlk ihalede 100 bin olan günlük araç garantisi ikinci ihale şartnamesinde 135 bine çıkarıldı. Köprü inşaatı KDV'den muaf tutuldu. İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. Köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin daha kuzeyinden geçecek. Garipçe ve Poyrazköy mevkisi arasına inşa edilecek köprü, 1275 metre uzunluğunda olacak.

Sabah


Geri Dön