18 / 04 / 2024

Geza Dologh: İzmir’in kruvaziyer turizminde başlangıç noktası olmalı!

Geza Dologh: İzmir’in kruvaziyer turizminde başlangıç noktası olmalı!

İmeak Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dologh, İzmir 'in kruvaziyer turizminde başlangıç noktası olması halinde gelirin artacağını söyledi. Dologh, ''İzmir ana liman olsun'' dedi.



İzmir’e kruvaziyer gemileriyle gelen yolcu sayısında yaşanan düşüş kentte hayal kırıklığı yaşatıyor. Bunun temel nedenleri arasında turizmde yaşanan daralma ve Kuşadası ve Çeşme liman alternatifleri bulunuyor.


HEDEF CAZİBE MERKEZİ


Bu kapsamda, İzmir'de sektörün yeniden canlandırılması için önerilerde bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, "cazibe merkezi" vurgusu yaptı.

İzmir’in kruvaziyer turizmde "durak" değil, "başlangıç" noktası olması gerektiğini belirten  Dologh, şunları anlattı:


ÇİFT KAYMAKLI KADAYIF


“İzmir’i homeport (analiman) dedikleri başlangıç noktası yapmak için çalışmalıyız.

İtalyan ya da İngiliz, uçakla İzmir’e gelecek, bir gece kalacak ertesi gün gidecek gemi turuna. Bu çift kaymaklı kadayıf gibi olur. Çekim merkezleri artmalı. Örneğin turisti kente çekebilmek için ‘Kadifekale’ye gidersin’, Ortodoks olana ‘buradaki kiliselerde ayine katılabilirsin’ demek lazım."


1535 GEMİ GELDİ


İzmir’e 11 yılda 1535 kruvaziyer gemisiyle toplam 3,4 milyondan fazla turist geldi. 2003 yılında 5 geminin yanaşarak 3 bin 271 yolcu getirdiği kentte, 2012 yılında patlama yaşandı ve 286 gemiyle 552 bin 764 yolcu geldi. Bu yılın ilk 10 ayında ise 111 gemiyle 274 bin turist İzmir'e adım attı. Normal bir turistin günlük harcaması 48 dolar iken, transit bir limanda kruvaziyer turistlerinin harcama ortalaması genel olarak 120 dolar. İndi-bindi yapılan ana limanda ise 150 dolar.

Bugün


Geri Dön