25 / 04 / 2024

Gıda krizinin ayak sesleri yükseliyor! Zaman daralıyor

Gıda krizinin ayak sesleri yükseliyor! Zaman daralıyor

Çekya Tarım Bakanı Zdenek Nekula, Avrupa'da yeterli miktarda tarım gübresi olmadığını ve bu durumun verimde belirgin düşüşe neden olabileceğini belirtti. Türkiye’de ise gübre fiyatları ise 2022’de gelen zamlarla rekor rakamları çıktı.



TÜRKİYE’DE DURUM NE?

2022 ile birlikte gelen zamlarla rekor kıran gübre fiyatları yeniden hareketlenmeye başladı. Kompoze ve DAP gübre fiyatlarına peş peşe zam gelirken, gelen son zamlarla birlikte 50 kg 1 çuval gübre fiyatı bin liraya dayandı. Yaklaşık bir yıl önce tonu bin liraya alınan gübrenin bugün ancak bir çuval alınacak hale gelmesi, gübre fiyatlarında yaşanan büyük uçurumu gözler önüne seriyor. 

Zam gelmeden önce tonu 9 bin Türk Lirası’ndan satılan kompoze gübreler, gelen zamla birlikte ton fiyatı 11 bin TL’ye çıktı. Buna göre kompoze gübrelerin 50 kg çuval fiyatı da 450 liradan 550 liraya çıkmış oldu.
Tonu 15 bin liradan satılan DAP gübresinin fiyatı gelen son zamla birlikte 18 bin liraya çıktı. Çuval fiyatı 750 liradan satılan DAP gübresi ise 950 liraya çıkmış oldu.

Amonyum Sülfat: 6 bin 100 ile 7 bin 200 TL/ton
Üre Gübresi: 12 bin 500 ile 13 bin 000 TL/ton
Can Gübre: 6 bin 300 ile 6 bin 800 TL/ton


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön