26 / 04 / 2024

Giresun Belediyesi'nin Entegre Su Projesi AB'den 101 milyon euro hibe kazandı!

Giresun Belediyesi'nin Entegre Su Projesi AB'den 101 milyon euro hibe kazandı!

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, 'Mega Proje, Dev Hibe' başlıklı belediyeye Avrupa Birliği' nden kazandırdıkları 303 Milyon TL (101 milyon Euro) hibe hakkında bilgiler verdi...




Avrupa Birliği Entegre Su projeleri ile Hibe Programı IPA kapsamında Giresun Belediyesi’nin sunmuş olduğu ’Giresun Entegre Su Projesi’nin başarılı bulunduğunu kaydeden Başkan Aksu, “Belediyemize bu tarihi hibeyi kazandırmanın onurunu yaşıyoruz. Giresun’un geleceğine yapılacak en büyük yatırım olacak. Bunun, aynı zamanda belediyenin borcu var diyenlere de güzel bir cevap olacağını düşünüyorum. Borcumuzun 6 katından fazla hibe kazandırdık. Şehrin altyapısı tamamen AB standartlarında yenilenecek. Bu doğrultuda 300 sayfalık bir rapor hazırlandı. Aksu Deresi üzerinde içme suyu arıtma tesisi yapılarak şehre cazibeli içme suyu verilecek böylece yıllık yaklaşık 3,5 Milyon TL elektrik tasarrufu sağlanacak. İçme suyu depolarının tamamı yenilenerek ilave depolar yapılacak. Şehir içme suyu dağıtım şebekesi 25 basınç bölgesine ayrılarak arızalara anında müdahale sağlanacak böylece su kesintisi sadece arıza bölgesi ile sınırlandırılmış olacak. Eski su şebekelerinin tamamı yenilenecek. Su temin sistemi için Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımı ve donanımı sağlanacak” dedi.


Bu kapsamda Batlama Bölgesi'ne 3. Kanalizasyon derin deniz deşarjı yapılacağını da dile getiren Aksu “Ayrıca Doğu Bölgesi Aksu Derin deşarjı kapasite artırımı yapılarak yeniden dizayn edilecek. Kanalizasyon eski şebekelerinin tamamı yenilenerek Erikliman, Çaykara, Küçükköy, Aydınlar, Kavaklar, Kayadibi mahallelerine yeni şebekeler yapılacak. 3 Adet son teknoloji kombine kanal temizlik aracı alınarak hatların düzenli olarak bakımları yapılacak ve kanal görüntüleme ekipmanları temin edilecek. Kanalizasyon deşarj merkezleri Bilgisayar Scada sistemine aktarılarak uzaktan kontrolü sağlanacak. Özetleyecek olursak yapacağımızın tasarrufun yanı sıra artık belediye altyapıya büyük harcamalar yapmayacağından dolayı, bu konuda ayırdığı bütçeyi de üstyapıya harcayacak. Dolayısıyla Giresun her anlamda daha fazla hizmet alacak” diye konuştu.


ÇÖP TESİSİNİN YÜZDE 95'İ TAMAMLANDI


Gazetecilerin katı atık bertaraf tesisi hakkında sorularını yanıtlayan Başkan Aksu, ”Tesisin yüzde 95’inin tamamlandı. Giresun’da merkezin yanı sıra, ilçelerin, beldelerin ve köylerin de çöp sorununu çözecek olan proje için, bugüne dek Katı Atık Birliği’ne 4 milyon 508 bin lira para aktarıldı ve bu paranın 2 milyon 61 bin 917 lirasını, yani yarısına yakın miktarını Giresun Belediyesi ödemiştir. Giresun İl Özel idaresi'nin bile birliğe ödediği para 238 bin TL. En büyük rakamın ödemesi belediyemiz tarafından ödenmişken, bunun üzerinden siyaset yapmak tamamen ucuzluktur. Biz bu şehrin sorununu ortadan kaldırmaya çalışırken, bu konuda bizi eleştirmeye çalışanlara söyleyecek bir şey bulamıyorum. Giresun’un çöp sorununu çözeceğine dair vaatte bulunanlar. Yüzde 95’i tamamlanmış çöp tesisinden haberleri yok sanırım” şeklinde konuştu.


Doğu Rehberi


Geri Dön