24 / 04 / 2024

BOTAŞ Alman Deutsche Bank AG’den, 925 milyon euro kredi aldı. Doğalgaza yeni zam kapıda

BOTAŞ Alman Deutsche Bank AG’den, 925 milyon euro kredi aldı. Doğalgaza yeni zam kapıda

BOTAŞ, ülkenin Ukrayna ile savaş halindeki Rusya’dan ithalata olan bağımlılığı azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz alımlarını finanse etmek için Deutsche Bank AG’den, 925 milyon euro (929 milyon dolar) kredi aldı. Botaş’ın krediyi ayrıca Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Singapur ve



Alman Deutsche Bank’tan gönderilen açıklamaya göre, üç yıllık kredi, BOTAŞ’ın, ABD, Cezayir ve Katar’ın da aralarında olduğu 10 ülkede önceden düzenlenmiş tedarikçilerden LNG satın almasına izin veriyor. Kredi finansmanı Türkiye tarafından garanti edilmekte ve gelecekte artırılabilir.

Bu anlaşmayla birlikte, devlete ait boru hattı operatörünün LNG ithalatı için ilk uluslararası kredisi oldu. Bu anlaşma Türkiye’nin gaz tüketiminin sadece bir kısmını finanse edecek olsa da, Botaş’ın şu anda Rusya ve İran’ın hakim olduğu arzı çeşitlendirmesine izin verecek benzer işlemlerin de önünü açıyor.

BOTAŞ, tüketicilere aktarmakta zorlandığı yükselen gaz fiyatlarından etkilendi ve yetkililer kritik bir seçim yılından önce enflasyonu 24 yılın en yüksek seviyesinde durdurabilmek için çaresiz kaldı. Botaş, son olarak yerli tüketicilere maliyetin %30’una gaz sattığını açıklamıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön