26 / 04 / 2024

Gökdelen projeleri beklemede!

Gökdelen projeleri beklemede!

İki önemli yüksek bina anket sitesi olan Emporis ve Skyscraperpage'e göre, askıya alınan 198 gökdelen projesi var...



"Askıda" geçtiğimiz aylarda dünyadaki pek çok mimarlık ofisinde belki de en sık duyulan deyiş oldu. İlk bakışta ufak bir erteleme olarak görünen durum, aslında çalışan durumdaki bir bahçe hortumunun üzerine basmak olarak tanımlanabilir. Kesinti kısa sürelidir. Ya proje gerçekleşme evresine hızlı geçer ya da hortum patlar ve proje sona erer.

İki önemli yüksek bina anket sitesi olan Emporis ve Skyscraperpage'e göre, askıya alınan 198 gökdelen projesi var. Bu sayı, dünya genelindeki gökdelenlerin yüzde 10 veya yüzde 11'ine denk geliyor. Askıya alınan gökdelen projeleri arasında, "dünyanın en yüksek binası" etiketinin en güçlü adayı Nakheel Tower (1.050 m) ve Avrupa'da, Güney Amerika'da ve Afrika'da onunla yarışan projeler var.

Dünyanın farklı yerlerinde askıya alınan 100 m'den yüksek 198 binanın toplam yüksekliği 42,1 km. Asya bu sayının üçte birine ev sahipliği yapıyor. Askıdaki projelerin toplam uzunluğu Latin Amerika'da 3,1 km, Avustralya'da 1,1 km ve Afrika'da 0,4 km.

Askıdaki projeler arasında Türkiye'den de 154 m yüksekliğindeki  İzmir  Dünya Ticaret Merkezi projesi de bulunuyor.

Projelerin askıya alınmasının istihdam konusunda da etkisi ciddi. Yerel sendikalara göre, Güney Amerika'da önerilen en yüksek bina, Gran Torre Costanera'nın (300 m) ertelenmesi, 2.000 kişilik işin askıya alınmasıyla sonuçlandı. Bu örnekteki bina uzunluğunun istihdam edilecek personel sayısına oranı, askıya alınan 198 gökdelen projesinin hepsine uygulanıp tahmin yürütülürse, niş market ürünü olan "gökdelen" dünya çapında 280.000 kişilik istihdam kaybına neden olabilir.
Gazeteparc


Geri Dön