25 / 04 / 2024

Göztepe Parkı’nda gözlem istasyonu kurulacak!

Göztepe Parkı’nda gözlem istasyonu kurulacak!

Göztepe’deki arazisi özelleştirilerek Taşyapı’ya verilen Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni gözlem evi için Kadıköy Belediyesi’nden talepte bulundu. Belediye Göztepe Parkı’nda yer tahsis etti...



Göztepe’deki arazisi özelleştirilerek Taşyapı’ya verilen Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni gözlem evi için Kadıköy Belediyesi’nden talepte bulundu. Belediye Göztepe Parkı’nda yer tahsis etti...


Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’ne tahsisli Göztepe’deki Hazine’ye ait 44 bin 783 metrekarelik arazi özelleştirme kapsamında 2004 yılında kat karşılığında ihaleye çıkarıldı. İhaleyi Taşyapı firması kazanırken, firma araziye 4 devasa kule dikti. Kadıköy Belediyesi ve Kadıköylülerin itirazlarına neden olan kule inşaatları belediyeyle Taşyapı’yı mahkmelik etti. Taşyapı firması denetim ve cezalarla 2007-2010 yılları arasında çalışmalarını engelleyerek kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle kadıköy belediyesi’ne tazminat davası açtı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan dava firma lehine sonuçlandı ve belediyeye bağlı taşınmazlara gönderilen icra emirleri kamuoyunda birkez daha tartışma yarattı. 




Tüm bu süreç yaşanırken, firmayla belediyeyi karşı karşıya getiren araziyi elinden çıkaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Göztepe’de gözlem istasyonu kurmak için Kadıköy Belediyesi’nden yer istediği ortaya çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği yazıda, kurumun Rıhtım’daki arıtma tesisinin içinde ve Göztepe’deki Marmara Üniversitesi kampüsünde 2 adet ölçüm istasyonu bulunduğu belirtirilerek, üniversitedeki istasyonun yerinin okuldaki inşaat gerekçesiyle değiştirilmesinin talep edildiği anlatıldı. 


Satılan araziye 300 metre


Talebi değerlendiren Kadıköy Belediyesi Özgürlük Parkı sınırları içindeki bir alanı ölçüm istasyonu için kuruma tahsis etti. Kadıköy Belediye Meclisi de oy çokluğu ile kararı onayladı. Belediye tahsis edilen alanın Taşyapı’ya verilen 44 bin metrekarelik Meteoroloji arazisine sadece 300 metre uzaklıkta yer aldığını açıkladı.


Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “80 yıl boyunca bir bölgede ölçüm yapılması bilimsel açıdan önemli bir durumdur. Biz de bu önemin farkında olduğumuz için yer tahsis ediyoruz. Ama bu durum hepimiz için ibretlik bir durumdur. 12 yıl önce kamunun geleceği düşünülmeden satılan bu alana şimdi ihtiyaç var. Kamu arazilerini kamunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmadan satarsanız ihtiyacınız olduğunda yer bulamazsınız. İyi ki Özgürlük Parkı var da buraya bir ölçüm istasyonu kurabilecekler.” 

 


Geri Dön