19 / 04 / 2024

Göztepe'de Otomatik Meteoroloji İstasyonu için yer aranıyor!

Göztepe'de Otomatik Meteoroloji İstasyonu için yer aranıyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 dev gökdelenin yükseldiği eski arazinin hemen yanı başında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı'na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulması için Kadıköy Belediyesi'nden görüş istedi.



Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 dev gökdelenin yükseldiği eski arazinin hemen yanı başında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı'na Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulması için Kadıköy Belediyesi'nden görüş istedi.


Göztepe’de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi 2004 yılında kat karşılığında ihaleye çıkmış, ihaleyi kazanan Taşyapı firması bu arsaya Kadıköy manzaralı 45’er katlı 4 kule inşa etmişti.


METEOROLOJİ ARAZİSİ KAT KARŞILIĞI İHALE EDİLDİ, ALANA 4 GÖKDELEN YAPILDI


Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından yargıya taşınan proje için 2008 yılında yürütmeyi durdurma kararı çıkmış, yürütmeyi durdurma kararının iptalinin ardından inşaatlar tamamlanmıştı.


KADIKÖY BELEDİYESİ’NE YENİ İSTASYONUN YERİ İÇİN GÖRÜŞ SORULDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu anda 4 kulenin yükseldiği alanın hemen yanında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı içerisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yapılması için Kadıköy Belediye Başkanlığı’na görüş sordu. Kurulacak istasyonla rüzgar hızı ve yönü, hava sıcaklığı, nem, güneşlenme, yağış ve basınç gibi veriler ölçülecek.


‘GÖZTEPE ÖZGÜRLÜK PARKI İÇERİSİNDE UYGUN ALAN VAR’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yazısında, Kadıköy bölgesinde Rıhtımda bulunan arıtma tesisi içinde ve Göztepe’deki Marmara üniversitesi kampusünde olmak üzere 2 adet ölçüm istasyonu olduğunu, ancak Kadıköy Göztepe istasyonunun bulunduğu yerde inşaat çalışması yapılacağından üniversite yönetimi tarafından istasyonun yerinin değiştirilmesinin talep edildiğini aktardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni istasyon için “Göztepe Özgürlük parkı içerisine kısmen kurulum için uygun alan koşulları olduğu” tespitinde bulundu.


“VERİ ÖLÇÜMÜ SIRASINDA YÜKSEK FREKANS ÜRETEN ANTEN, TELSİZ, UYDU HABERLEŞMESİ GİBİ CİHAZLAR KULLANILMAYACAK”


Kurulacak istasyonla yapılacak ölçümler GSM şebekesi üzerinden data halinde gönderilecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yazısında, verilerin ölçülmesi ve aktarılması esnasında, insan sağlığı üzerine tartışmalara yol açan yüksek frekans üreten anten, telsiz, uydu haberleşmesi gibi cihazların kullanılmayacağı vurguladı. Öte yandan proje kapsamında bina, kule gibi statik yapıların oluşturulmayacağının da altını çizdi. İstasyon için 3×3 metre ebatlarında, 1.20-1.50 metre yüksekliğinde bir alan kullanılacağı belirtildi.


NUHOĞLU: KAMU ARAZİLERİ KAMU İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA KULLANILMALI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kamu arazilerinin kamu yararı için kullanılması gerektiğine vurgu yaparak “Kamu arazilerinin, özellikle de metropollerde kesinlikle kamu ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması gerekiyor. İstanbul’da 15 milyonun insanın ihtiyacını düşündüğümüzde o kadar çok şeye ihtiyacımız var ki. Yapılan binalarla koca bir kütle bir mahallenin rüzgarını kesiyor. Yarım derece bile ısı farkı olsa o bölge etkileniyor” diye konuştu. Şu anda gökdelenlerin yükseldiği arazide eskiden meteorolojiye ait bina ve istasyonların yer aldığını belirten Nuhoğlu, “Eskiden kamu arazilerinin satılması için tüm kurumlardan görüş alınıyordu, kamu arazisi satmak zordu. Şimdi görüş bile almıyorlar. Bir yer satılırken kendi bölgende bile olsa haberin bile olmayabilir” dedi.


Sözcü


Geri Dön