28 / 03 / 2024

Gül İnşaat'a TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi için onay!

Gül İnşaat'a TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi için onay!

TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi için Gül İnşaat ile sözleşme imzalanmasıyla ilgili önerge İTO Meclisi aralık ayı olağan toplantısında 44 red, 97 kabul oyuyla kabul edildi.



TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi için Gül İnşaat ile sözleşme imzalanmasıyla ilgili önerge İTO Meclisi aralık ayı olağan toplantısında oylandı.


İTO Başkanı İbrahim Çağlar, oylama öncesinde meclis üyelerine proje hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:


"Bu projeyle İTO’nun İstanbul'a kalıcı ve aynı zamanda gurur duyulacak bir eser bırakmasını arzu ettik. 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip tarihi yarımadanın metruk halinden kurtarılarak ve özellikle tarihi dokusu korunarak yeniden cazip hale getirilmesinin gereğine inandık. İstanbul Ticaret Odası'nın kendisine ait hak ve mülklerini koruyarak kazançlı çıkmasını amaçladık."


Projenin sadece bir inşaat projesi olmasının çok ötesinde tüm bölgenin çehresini değiştirecek, İstanbul'a değer katacak bir eser olacağını ifade eden Çağlar, "İhaleye beş firma iştirak etti. İhalemizde en iyi teklifi 3,5 yıl proje ve inşaat süresi, 11,5 yıl işletme süresi olmak üzere yıllık net 11,8 milyon Türk Lirası bedeliyle Gül inşaat AŞ verdi. Bu teklif katılımcı diğer firmalara tek tek soruldu, 11,8 milyon liranın üzerinde bir teklif alınamadı" bilgisini verdi.


İTO meclisinde gerçekleşen oylamada önerge, 44 red, 97 kabul oyuyla kabul edildi.


TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi'yle, Eminönü’ndeki İTO'ya ait Liman Han, TOBB'a ait Güneş Han ve yüzde 50'si TOBB'a, yüzde 50'si İTO’ya ait otopark alanına, kongre merkezi, ticaret alanları, konaklama tesisi, seyir terası ve otopark içeren bir tesis yapılması planlanıyor.


AA


Haber Dünya gazetesinde şöyle yer aldı:
İTO ve TOBB'un projesine en yüksek teklifi Gül İnşaat verdi 

Eminönü'nde İTO ve TOÖB'a ait olan tarihi Güneş Han ve Liman Han ile İTO otoparkının olduğu toplam 4 bin 529 metrekarelik alanda yapılacak projenin ihalesinde en yüksek teklifi Gül İnşaat verdi. 3.5 yıl içinde tamamlanacak projede şirket 11.5 yıl boyunca, yıllık 11.8 milyon liraya işletmeciliği üstlenecek. 

Tarihi Yarımada'nın dönüştürülme si konusunda Gül İnşaat devreye giriyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) ait olan Liman Han, Güneş Han ve İTO otoparkım kapsayan alanda yapılacak projenin ihalesini Gül İnşaat kazandı. 

İTO'nun Ardık Ayı Meclis Toplantı dün gerçekleştirildi. Toplantıda daha önce ihale süreçleri tamamlanan TOBB-İTO Sirkeci Kompleksi projesi tartışıldı. Proje içinde otel, iş merkezi, toplantı ve konferans salonları, seyir terası, otopark, kültür merkezi olacağını aktaran İTO Başkanı İbrahim Çağlar, projenin Yapİşlet- Devret model Yel yapılacağını söyledi. Proje için son ihaleye çıktıklarında şartları 3.5 inşaat süresi, 11.5 yıl işletme ve yıllık 11 milyon liralık kira olarak belirlediklerini vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti;" İhalede en iyi teklifi 3.5 yıl inşaat süresi, yıllık net 11 milyon 800 bin lira kira ile Gül İnşaat verdi. 5 milyon lira teminat aldık. Kesinleşirse 10 milyon liralık teminat mektubu alacağız. Bu proje bölgenin çehresini değiştirecek ve İstanbul'a değer katacak. 16 kurum, kuruluş ve kişiler bu projenin danışma kurulundaydı. 27 adet toplantı yaptık. Tarihi dokuyu zedelemeyecek, doğayla bütünleşecek ve bölgenin yayalaştırılmasını sağlayacak en iyi projeyi sağlamaya çalıştık. 

Proje ile birlikte bölgedeki trafik yer altına alınacak. Sirkeci Garı müzeye dönüştürülecek." İhalenin kabul edilmesi için söz alan 14 kişinin konuşmasının ardından oylama yapılacak. 

Rusya konusu masada çözülmeli Rusya'nın uçak krizinin ardından ticari yaptırımlarla kıssas yolunu seçtiğini dile getiren İTO Başkanı Çağlar, iki ülkenin birbirleri için iki önemli pazar olduğunu aktardı, iki ülke arasında 20 milyar doları aşan ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Çağlar, "Düşen petrol fiyatları nedeniyle Son yıllarda Rusya'nın yaşadığı ekonomik bir daralma vardı. Bunun sonucunda 2015 yüında 10 aylık dönemde ticaret hacmimizde zaten %22 azalma oldu. Gelen Rus turist sayısında yine %25 düşüş mevcut. 

İki ülkenin de işadamları bu kayıpları telafi etme çabasındayken, bugün ticari yaptırımlarla karşı karşıyayız. 

İnanıyoruz ki; yüzlerce yıldır barışın dili ticarettir. Refahın da, gücün de yolu ticaretten geçiyor. Bizler bu dili konuşmaya devam edeceğiz. Ancak Rusya'dan da bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımızın kullandığı barışçı üsluba, sağduyulu yaklaşıma uygun tavırlar bekliyoruz. Bu konu masada, diplomatik yollarla çözülmeli" dedi. 

15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek FED toplantısında bir faiz artırımı beklendiğini vurgulayan İTO Başkanı Çağlar, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle adil olmayan kazanç olduğunu bildirdi. Dünyanın toparlanması için yükselen piyasalann önemli olduğunu ve bu nedenle atılan adımlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Çağlar, "Özellikle Hindistan tarafından gelişmekte olan ülkelere yönelik küresel bir korunma ağı kurulsun fikri gündeme taşındı. Bu fikrin önümüzdeki süreçte de daha fazla dile geleceğine inanıyorum. 

Diğer taraftan 16 Aralık'ta az önce de söylediğim gibi bir faiz artınmı ihtimali yüksek. Yani Aralık ortasında dövizde yaşanacak dalgalanmaya hazırlıklı olalım. 

Hesabımızı buna göre yapalım. Yani diyeceğim o ki; bu FED bize sörf yapmayı öğretecek" diye konuştu. 


Dünya


Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi için Gül İnşaat ile sözleşme imzalanmasıyla ilgili önerge İTO Meclisi aralık ayı olağan toplantısında oylandı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, oylama öncesinde meclis üyelerine proje hakkında bilgi vererek, "Bu projeyle İTO'nun İstanbul'a kalıcı ve aynı zamanda gurur duyulacak bir eser bırakmasını arzu ettik. 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip tarihi yarımadanın metruk hainden kurtarılarak ve özellikle tarihi dokusu korunarak yeniden cazip hale getirilmesinin gereğine inandık,
İstanbul Ticaret Odası'nın kendisine ait hak ve mülklerini koruyarak kazançlı çıkmasını amaçladık" dedi. 


Yeni Akit


Geri Dön