27 / 04 / 2024

1939 yılında Hamidiye

1939 yılında Hamidiye

1939 yılında kabul edilen talimatname ile memba sularında yapılacak fenni ve sıhhi tedbirleri, memba sularının sahipleri tarafından yapılacakmış. Hamidiye Suyu ise ıslah edilecekmiş ve su şişelere doldurulduktan sonra satılacakmış.

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

1939 yılında Milli Emlak'a ait arsaların satılması yasaklanmış!

1939 yılında Milli Emlak'a da ait olduğu bilinen arsaların satılmamasına karar verilmiş. 

Pamuktan ev olur mu? Olmaz demeyin! 1939 yılında Amerika bunu da planlamış!

1939 yılında, Amerika'da her sene ihtiyaçtan fazla pamuk yetiştirilmesi mühendisleri harekete geçirmiş.

1939 yılında Maraş'a Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış!

Kahramanmaraş'a 1939 yılında Yiğitler Bulvarı, köprü ve sinema binası yapılmış.

Eminönü Hanı 1939 yılında yıkılmış!

1942 yılında bir türlü sonuçlandırılamayan Eminönü Hanı için yıkım kararı verilmiş. Söz konusu yapının 1942 yılında yıkılması için çalışmalar başlatılmış.

Kastamonu Taşköprü'ye 1939 yılında yeni binalar inşa edilmiş!

Kastamonu Taşköprü'de 1939 yılında yeni kamu binalarının inşası için çalışmalar başlatılmış. Bu binalar arasında Hükümet Konağı, Halk Evi ve Belediye binası yer almış...

Eminönü Meydanı 1939 yılında tasarlanmış!

1939 yılında belediyenin imar planlarının arasında Gazi Köprüsü'nün iki tarafındaki yolların açılması ve Eminönü Meydanı'nın tasarlanması varmış.

1939'da 7 yıl taksitle 2 bin liraya satılık ev!

1939 yılında bir ev bin lirası 7 yıl taksitle 2 bin liraya satışa çıkarılmış. İstanbul'daki evin 5+1 olduğu belirtiliyor...

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.

1939 yılında Balıkhane binası başka yere nakledilecek!

1939 yılında Prost'un planı mucibince Eminönü ile Unkapanı arasındaki istimlak sahasında bulunan Balıkhane binası başka yere nakledilecekmiş. Yıkılacak Balıkhane binasının liman mıntıkasına veya Arnavutköy'e nakli düşünülmüş.

1939 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin Haliç'e nakli düşünülüyor!

1939 yılında Belediye, Dolmabahçe Gazhanesi'ni Haliç'e nakletmeyi düşünmüş. Bölgedeki imar hareketleriyle şehrin içinde kalan Gazhane'yi Dolmabahçe'den kaldırmayı düşünen Belediye, nakil masrafının temini için de bir yol arıyormuş.

1939 yılında Atatürk Köprüsü'nün açılışı yapılmış!

1939 yılında Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü'nün açılışı Vali Lütfi Kırdar tarafından yapılmış. İnşasına 1936 yılında başlanan köprü 2 milyon 300 bin liraya mal olmuş.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

1939 yılında Hamidiye Haberi

1939 yılında Hamidiye



Memba suları


Hamidiye Suyu şişelerle satılacak.


  Umumi Meclis, memba suları etrafında bir talimatname kabul etmişti. Talimatname tasdik edilmek üzere Sıhhiye Vekaleti'ne gönderilmiştir. Talimatname, memba sularında yapılacak fenni ve sıhhi tedbirlerin, memba sularının sahipleri tarafından yapılmasını mecburi kılmaktadır.

  Bu arada doğrudan doğruya Belediye'nin elinde bulunan Hamidiye Suyu da esaslı surette ıslah edilecektir. Talimatname tasdik edilip gönderildikten sonra biri Şişli'de, diğeri Beşiktaş'ta olmak üzere iki su istasyonu yapılacaktır. Hamidiye Suyu bu istasyonlarda şişelere makineler vasıtasıyla doldurulduktan sonra satılacaktır. Bu suretle saka usulüyle tevziye nihayet verilecektir.

  Maamafif halkın bu sudan bedava istifade edebilmesi için, yalnız halkın su doldurmasına mahsus çeşmeler ipka edilecektir. 


Akşam...